Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

(Samo)izolacija za plesalce

Od zadnjega bloga sta minila dva tedna, vmes pa se je seveda ves svet postavil na glavo. Biti moramo doma. No, morda je še dovoljen sprehod do bližnjega parka, ampak samo v občini prebivanja. Druženje absolutno prepovedano. Tečaji, žuri ... vse stoji. Kako naj plesalci preživimo to obdobje?


Najprej seveda mora biti jasno eno - v tem trenutku smo posamezniki v zelo različnih okoliščinah. Medtem ko recimo tisti v primestnih občinah mimogrede skočijo v gozd ali na kak hrib, so prebivalci mest omejeni na bližnji park. Medtem ko nekateri živijo v hiši z vrtom, so drugi zaprti v garsonjerah brez balkona. Nekateri imajo doma otroke, ki jih je treba ves dan paziti in animirati, drugi so sami. Nekateri imajo ob sebi partnerja ali družino, morda celo nekoga, s katerim so prej skupaj hodili na tečaj in lahko še naprej plešejo v paru.

Skratka, situacije so različne. Svoje nasvete bom poskusila zastaviti za kar najširšo množico.

Poskrbite za svoje telo

Marsikdo je pred korono večkrat tedensko obiskoval tečaje, telovadnico, morda tekel v naravi. Zdaj naj bi vsaj večino teh dejavosti opustili. Kako torej lahko vsaj približno ohranimo telesno pripravljenost?

 

Morda bo za koga to sporno, ampak jaz še vedno zagovarjam obisk narave. Seveda, če ste zdravi. Pojdite na sprehod, pojdite tečt, izogibajte se drugim ljudem in se ne dotikajte gumbov, ograj in podobnega. Ne posedajte po klopcah, ampak se gibajte! Mislim, da vam bo odhod iz stanovanja vsaj za pol ure na dan pomagal ohraniti vsaj približno delujočo glavo, sonce in svež zrak vas bosta napolnila z energijo in vam dala pogon za naprej.

Sicer pa, če imate balkon ali dvorišče, izkoristite tudi to. Pojdite ven naredit stretching ali vaje za moč. Koga briga, kaj bodo rekli sosedi. :)

Če ne morete ven, ali pa tudi če lahko, pa bi želeli kaj dopolnilnega za samo kondicijo, pa tudi moč, svetujem HIIT vadbo (= high intensity interval training). Gre za vadbo, ki vam v kratkem času zelo dvigne srčni utrip in aktivira cel kup mišic. Verjemite, štirikrat tedensko po 15 minut do pol ure bo korenito vplivalo na vaše telo! Primerov vadb je na spletu ogromno, med drugim je tudi taka, narejena posebej za plesalce, ali pa verzija brez skokov, s katero tudi v bloku ne boste ob pamet spravili sosedov.

Sicer za velik učinek na malem prostoru lahko uporabite tudi kolebnico. Seveda primerno samo za tiste, ki ne bodo komu "skakali po glavi". Če se morate znoret, pa si privoščite morda spletni klas Zumbe ...

Potem so seveda tu klasične vaje za moč, za katere običajno ni potrebnega veliko prostora, niti opreme. Počepi, izpadni koraki, sklece, trebušnjaki, planki in še in še. Vaj za moč z lastno težo je ogromno, tudi v tem primeru boste našli res številne primere, tudi posebej za plesalce, absolutno zastonj na Youtube (primer, ali pa tole). Ali pa bi morda preizkusili spletni pilates? Jogo? Izbir je neskončno (in tudi če vaša izvedba ne bo perfektna, ker seveda ni učitelja, ki bi vas popravljal, bo verjetno kar koli bolje kot nič).

Ne pozabite na raztezanje, ki je za plesalce tako ali tako zlata vredno. A moram sploh omeniti, da je programov na Youtube nešteto?


Da bi bila vaša vadba kar se da učinkovita, vam priporočam, da naredite načrt. Ne skačite vsak dan na nekaj novega (vem, da je težko :P), ampak si naredite načrt recimo za teden dni in mu sledite. Primer: ponedeljek, sreda in petek sprehod v naravi. Torek, četrtek in sobota 20 minut HIIT. Od ponedeljka do sobote vsak dan raztezanje. Nedelja za počitek.

Tak plan je seveda samo primer, napravite si svojega. Ampak ga napišite, vpišite ga v urnik ali na koledar, obesite ga na vidno mesto. Tako mu boste bolj verjetno sledili in bo tudi učinek večji.

Razširite svoje plesno znanje

Verjetno boste v času izolacije precej pogrešali redne plesne tečaje. Seveda je težko nadomestiti redno sistematično delo s feedbackom vašega učitelja in vajo, ki jo opravite sicer na plesišču. A je, kar je. Zato poskusite iz situacije potegniti kar največ.

Koronavirus je številne učitelje (vključno z mojo malenkostjo) spodbudil k temu, da so svoje tečaje prenesli na splet. Nekateri samo enkrat, za spremembo, drugi so se stvari lotili bolj sistematično in na spletu ponujajo svoje redne tečaje.


Vsekakor boste sedaj na spletu našli cel kup zastonj klasov. Salsa on1, salsa on2, bachata, kizomba, tango, cha cha cha, pachanga, body movement, styling, solo in v paru ... če imate čas, vam priporočam, da jih preizkusite čim več! Spoznajte različne učitelje, preizkusite kak nov ples, morda celo poiščite klas baleta, jazza ali hip hopa in zajadrajte v povsem nove vode. Raziskujte in spoznavajte. Tako boste po koncu korone bolj vedeli, kaj vas res zanima in kaj cenite v posamičnem plesu, pri določenem učitelju ipd.

Izboljšajte svoj ples

V tem času, ko imamo več časa, lahko naredite tudi veliko za izboljšanje svojega plesa. Če imate doma plesnega partnerja/partnerico, pojdite skozi stare figure in jih zvadite z vsemi podrobnostmi do popolnosti. Če ste solo, delajte na detajlih - vadite obrate, body movement, styling, korake ...

Tudi v tem primeru so vam lahko v veliko pomoč spletni viri, ampak po moji oceni boste morali za res kakovostno vsebino vendarle nekaj plačati. Sistematično zastavljeni in res dobro narejeni programi top učiteljev pač niso zastonj. Zastonj boste morda dobili manjši vpogled, teaser, morda eno lekcijo. Za več pa boste morali plačati. 

Ampak če že ne plačujete za redne tečaje in če si to lahko privoščite, se vam bo lahko taka investicija izplačala in bogato povrnila. Zdaj imamo večinoma namreč res čas, da ne le kupimo program, ampak mu tudi sledimo.


Še ena zanimiva možnost je, da za rokav "spletno" pocukate svojega plesnega učitelja in ga prosite, da vam on pripravi kak program treninga, pokaže vaje ali popravi vašo izvedbo figur ali korakov, ki ste jih delali na tečaju. Večina učiteljev bo z veseljem z vami opravila virtualno individualno uro.

Zastavite si izziv

Če so že okoliščine povsem nove, se lahko tudi vi lotite česa povsem novega. Želite doseči brezhibne dvojne obrate? Bi želeli znati stojo na rokah? Bi želeli narediti špago? Ste že dolgo želeli začeti meditirati?

Zastavite si izziv in najdite primerne vire, ki vam bodo pomagali doseči ga. Odvisno od vašega izziva bo spet vprašanje, ali so ti viri na voljo zastonj ali bo zanje treba kaj plačati. 

 
Morda so nekateri cilji prezahtevni za mesec karantene, recimo špage neka povprečna odrasla oseba verjetno ne bo mogla doseči v takem času. A lahko je to obdobje, ko zastavite novo rutino in kdo ve, morda vam jo uspe ohraniti tudi na daljši rok.

Najdite nov najljubši komad

Nenazadnje pa nekatere aktivnosti, pomembne za plesalce, ne zahtevajo prav nobenega gibanja. Recimo poslušanje glasbe. :) Če ste še bolj začetniki in imate težave z ritmom, bo poslušanje veliiiiiko glasbe pomagalo. Če ste bolj izkušeni, pa je to priložnost, da se poglobite v svoje najljubše ritme in najdete glasbo, ob kateri vam bo resnično igralo srce.


Salsa DJ-ji so se povezali v odličen Cobeat Party, v katerem se po določenem urniku izmenjujejo DJ-ji z vsega sveta. Mnogo je tudi drugih podobnih pobud, denimo DJ Tronky je postregel z live bachata sessionom. Pobrskajte po Facebooku in Instagramu, prepričana sem, da bo vsak našel kaj zase.

Tako na kratko za začetek nekaj mojih nasvetov, kako lahko plesalci lažje preživimo čas epidemije in (samo)izolacije in se morda na plesišča vrnemo še boljši kot prej. Imate še vi kak nasvet, ki bi ga dodali? Zapišite ga v komentar!

Komentarji

Priljubljene objave