Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

Faze plesnega življenja

Praktično vsi plesalci družabnih plesov gremo v svojem "plesnem življenju" skozi določene faze razvoja. Vas zanima, katere so? Berite dalje.

1. Popolni začetnik

Tista nerodna faza prvih nekaj mesecev, ko se šele spoznavaš s prvimi koraki in figurami. Ko je vse absolutno novo in se ti zdi, da vsi ostali plešejo fenomenalno. 

V tem obdobju se plesalci običajno delijo na dve skupini. V eni so tisti, ki jih celotna situacija prestraši. Tudi če gredo ven, se držijo ob strani, na splošno pa so prepričani, da sami ne bodo nikoli znali plesati "tako dobro" kot "vsi ostali". Kar nekaj teh plesalcev ne zdrži več kot par mesecev, preden obupa.

Na drugi strani so "pogumni začetniki" - tisti, ki jih ni strah napak ali pa so enostavno tako navdušeni nad plesom, da se ne pustijo odgnati. Ti začetniki gredo na zabave, na plesišču veselo gulijo osnovne korake in so skratka trdno odločeni, da se bodo naučili vse, česar še ne znajo.

2. Sveži odvisnik

Ta faza običajno nastopi po prvih nekaj preplesanih mesecih. Na plesišču se ti plesalci vse bolj znajdejo, počutijo se suverene in samozavestne. Na ples upajo povabiti že skoraj kogar koli. 

Hkrati imajo v malem prstu vse žure, dogodke, z drugimi plesalci se družijo vse več, tudi zunaj plesišča. Vključeni so v kupe plesno obarvanih skupin na družbenih omrežjih, v katerih z drugimi "odvisniki" delijo svoje občutke.

Imajo vse več "insajderskih" šal, besed in aktivnosti, ki jih "preostali svet" enostavno ne razume. Zato se vse manj družijo s "starimi" prijatelji, včasih razpade kakšna romantična zveza, odpadejo dotedanji hobiji.

Hodijo na plesni tečaj, dva, tri ... in so običajno zvesti "svoji" plesni šoli in plesnemu učitelju.

Začenjajo se spogledovati z dogodki v tujini. Gredo na svoj prvi plesni kongres. Seveda obvezno sledijo še drugi, tretji ... Nebo je meja.

3. Redni plesalec

Običajno nekje okoli dveh let se iz "novinca" plesalec prelevi v "rednega". Tečaji in žuri postajajo rutina. 

Ustvarijo se pristna plesna prijateljstva, rodijo in umrejo razne ljubezenske naveze, počasi pa postajajo plesalci vse bolj zahtevni.

Dosedanji tečaji jim morda niso več zanimivi. Na zabavah postanejo izbirčni glede glasbe in ambienta, vedo, s kom radi plešejo in s kom ne, na zabave prihajajo vse bolj pozno (ker gredo prej še na pre-party) in se jim ne zdi več nujno izkoristiti čisto vsake minute za ples.

V tej fazi se pogosto začnejo rahlo dolgočasiti in raziskujejo nove možnosti. Nekateri zamenjajo plesno šolo. Nemalokrat pride do "odrasta" v kako drugo plesno zvrst, marsikdo pa se začne igrati tudi z idejo resnejših treningov in potencialnih plesnih nastopov.
 
4. Plesni veteran

Faza plesnega veterana običajno nastopi po treh ali štirih letih. V tem času je plesalec "dal čez" kar nekaj plesnih doživetij. Vse težje ga je impresionirati, vse bolj zahteven je glede tega, kdaj, kako in s kom na plesišču uživa, zato hodi manj na lokalne žure (in včasih več na dogodke v tujino).

Nekateri v tej fazi še najdejo plesne tečaje, ki jih veselijo. Drugim se zdi, da se na tečajih ne naučijo nič več novega ali pa so enostavno zadovoljni s svojim znanjem in uživajo v tem, kar pač imajo v rokavu. Ta faza je lahko tudi zadnja faza v plesnem življenju plesalca.

5. Semi-pro

Iz rednih plesalcev oz. plesnih veteranov nekateri napravijo prve korake v svet profesionalnega ukvarjanja s plesom. Morda začnejo asistirati na kakem plesnem tečaju ali učiti. Morda nastopajo v plesni skupini in so kdaj za nastop celo plačani.

Ta faza prinese nov pogled na plesni svet - na žure hodijo, da trenirajo naučeno, preizkušajo nove ideje in "se pokažejo" novincem. Ne hodijo na redne in vsem dostopne tečaje, ampak na top-ekskluzivni-najboljši tečaj v mestu ali treninge "njihove" plesne skupine. Morda se celo izobražujejo le še v tujini, pri njih najljubših tujih učiteljih.

V tej fazi običajno začnejo plesnim treningom dodajati razne dodatne treninge in vaje - za stopala, za močno telo, raztezanje itd. Kar naenkrat ples ni več le zabava, ni več le družabna aktivnost, ampak prava strast, ki pa prinese tudi črne plati. Kljub vloženemu trudu se zdi napredek včasih boleče počasen, na žurih je težje uživati, na dan pridejo različne negotovosti, včasih nastopijo poškodbe ... 

6. Profesionalec

Nekateri posamezniki (običajno so to najbolj delovni in najbolj vztrajni, ki seveda to sploh želijo) iz semi-pro bazena dosežejo profesionalno raven. Tisto fazo, ko je ples glavni vir dohodka. Običajno učijo redne tečaje in še dodatne delavnice (doma in v tujini), nastopajo za plačilo, pa tudi zabave in plese vidijo skozi oči službe.

Da dosežejo to fazo, morajo imeti ples res, res radi. A ples zanje ni več (le) družabna aktivnost, pač pa šport, umetnost in služba obenem. Vedno izberejo kakovost nad kvantiteto in po vseh urah, ki jih preživijo v dvorani v času priprav na delavnice in nastope ter na tečajih se jim zdi večer doma - v primerjavi z žurom - včasih prav simpatična opcija.

Na zabave v domačem okolju večinoma gredo le še, če so te povezane z njihovimi tečaji, delavnicami ali nastopi, ali pa se po sto letih dobijo z nekdanjimi plesnimi kolegi. Ki so nehali aktivno plesati že leta nazaj.

Seveda gre v celotnem zapisu za posploševanje, saj je vsaka plesna pot unikatna. A nekatere stvari so nam, plesalcem, vseeno skupne. Ste se prepoznali v kateri od faz? :) Zapišite v komentar - in delite s svojimi plesnimi prijatelji, da boste lahko skupaj ugotavljali, koliko stereotipi držijo.

Komentarji

Priljubljene objave