Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Can you get your splits in 30 days?

We all have different goals in life as dancers and as people. For many dancers, especially female, and active people in general, split is one of those goals. Some people just "have it", usually because they were training for it as kids and never really "lost" it. For others, it's a milestone that is really not that practical (well, there is a potential for impressive pictures :P) but just seem to be something that many of us want.

I won't dive a lot into why we want splits. Some people go for handstands, others want cartwheels, a 100 pushups or three minute planks. I am definitely in the "splits" section. Front splits, that is.

Intro - my splits history
Getting back into my front splits was my "lockdown" challenge during coronavirus pandemics. I had time, I didn't move as much as usual, so this seemed like a good thing to keep me moving.
I was never super flexible. As a kid, I don't really remember if I could do a split or not. Anywa…

Ljubezen na plesišču

Pred valentinovim seveda ni bolj primerne teme za plesni blog kot je - ljubezen na plesišču. Med plesom se iskre pogosto kar krešejo, a kako - če sploh - nadaljevati od tam?

Na plesišču se je rodilo že nešteto ljubezenskih zgodb. Nekatere so se končale s poroko in otroci ter srečnim skupnim življenjem, še več pa jih je verjetno prineslo zlomljena srca. Če je vaše oko padlo na simpatično soplesalko ali postavnega soplesalca, pa ne veste, ali in kako nadaljevati, tri nasvete najdete spodaj.

 

1. Previdno pri "raziskovanju terena"

Pri ugotavljanju, ali je vaša naklonjenost obojestranska, bodite skrajno previdni in zadržani. Vse prehitro lahko namreč vaše romantične pobude druga stran doživi kot neprijetne, celo kot nadlegovanje. 

NIKOLI ne sklepajte, da so kakršni koli dotiki "s posebnim pomenom" zaželeni ali celo dovoljeni, tudi če ste že poskusili in druga stran ni protestirala. Mnogokrat so ljudje (žal) preveč sramežljivi ali celo šokirani, da bi vam kar koli rekli - ali odkorakali s plesišča, tudi če bi bil to pravi odziv. Po tihem pa si želijo, da se takšna izkušnja ne bi ponovila nikoli več. Če boste nekomu nenehno "težili" z nezaželenimi besedami ali dotiki, se vas bo zelo verjetno začel izogibati.

Moj nasvet je vedno bil: če vam je nekdo s plesne scene všeč in bi želeli nekaj več, bodite odrasli in ga/jo povabite na druženje zunaj plesne aktivnosti. Pijača, kino, večerja, sprehod, vikend izlet. Tako boste zelo kmalu ugotovili, ali tudi njega oz. njo mika več kot ples in prijateljsko plesno druženje. Vse ostalo lahko pripelje do zelo neprijetnih situacij ali celo do tega, da nekdo popolnoma neha plesati.

2. Razmislite o potencialnih posledicah

Včasih bo zaljubljenost trajala. Včasih ne bo. Če se spustite v romantične odnose na salsa/bachata/kizomba/tango ... sceni, vnaprej premislite, ali boste zmogli prenesti posledice tako same zveze kot njenega morebitnega razpada. 

Če boste z nekom skupaj, bo morda prisotno ljubosumje, nekateri drugi plesalci/plesalke se vas bodo morda začeli izogibati, širile se bodo govorice ... Če boste šli narazen, pa boste seveda v situaciji, ko boste to osebo še vedno redno videvali, vajini plesni prijatelji bodo še vedno skupni, morda jih boste morali gledati z nekom novim itd. 

Nekateri vse to zmorejo. Drugi pač ne. Vsekakor je dobro, da o morebitnih posledicah svojih potez razmislite vnaprej.

3. Ne pozabite, da je skupen hobi hkrati blagoslov in prekletstvo

Tole je morda napisano malo pesniško, a drži. :) Dejstvo je, da je skupni hobi lahko zelo pozitivna, lahko pa tudi zelo negativna stvar.

Potencialne pozitivne strani so seveda jasne. Plesni par bo lahko ogromno časa preživel skupaj ob dejavnosti, v kateri oba uživata. Lahko gresta na tečaj, delavnico, zabavo, festival. Zanimala vaju bodo ista potovanja, isti kraji, iste kulture. Skupaj se bosta učila in skupaj bosta premagovala različne izzive. Imela bosta skupne prijatelje in družbo. In predvsem bosta delila trenutke na plesišču - mnogi pravijo, da je ples s TISTO pravo osebo nekaj najboljšega na svetu.

Na drugi strani je lahko skupen hobi velik izziv. Kreganje v smislu 'ne vodiš me - ne slediš'. Ugotavljanje, kdo je s kom plesal predolgo ali preblizu. Včasih boleče vprašanje: "Ali sem jaz tvoj najljubši soplesalec/soplesalka?" Neskončno širjenje govoric. Tisti dnevi ali tedni, ko se ne razumeta najbolje in poskušata to skrivati na plesni sceni. Pomanjkanje časa zase. Razlike v tem, kako resno želi kdo plesati. Tisto, ko se celotna zveza ne vrti več okoli vaju, ampak okoli plesa. In še in še.

Skratka, ne glede na to, ali boste v zvezi s plesalcem/plesalko ali nekom, ki ne deli vašega hobija, se boste morali spopasti z določenimi ovirami. Samo zato, ker nekdo deli vašo ljubezen do plesa, ne pomeni, da bo zveza lahka.

Kakšne so vaše izkušnje s "plesnimi zvezami"? Ali ste za romantično povezovanje na plesišču? Se temu izogibate? Ste kakšno tovrstno zvezo doživeli, ste morda še v njej? Zapišite v komentar!

Komentarji

Priljubljene objave