Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

Plesni tečaji v živo proti plesnim tečajem na spletu

Dandanes nam je na voljo ogromno različnih načinov učenja plesa. Tu so tečaji v živo, pa individualne ure, spletni tečaji, nešteto zastonj videov na Youtube-u in tako naprej. Za katero vrsto učenja se odločiti, če nas zanimajo salsa, bachata, kizomba ali kak podoben ples? Prednosti in slabosti vsakega načina povzemam v tokratnem zapisu.

Poglejmo štiri načine učenja plesa: dve "v živo" in dve spletni. To so:

1. skupinski (redni) tečaji, 
2. individualne ure, 
3. Youtube,
4. spletne plesne šole oz. programi. 

Pa poglejmo, kakšno oceno (od 1 do 5, s tem da je 5 najvišja) lahko vsakemu od teh načinov učenja pripišemo pri petih pomembnih vidikih: družabnost, cena, kakovost, prilagodljivost ter sistematičnost.

Družabnost

Skupinski tečaji: 5
Individualne ure: 3
Youtube: 1
Spletne plesne šole oz. programi: 2

Družabnost je seveda ena glavnih sestavin družabnih (social) plesov, kot so salsa, bachata in kizomba. Pri tem vsekakor pozitivno izstopajo skupinski tečaji, saj boste tam srečali številne nove ljudi, z njimi plesali in morda naredili tudi kak načrt za skupen obisk žura. Nekaj točk sem podelila tudi individualnim uram - če ne drugo, boste na ta način spoznali vsaj svojega plesnega učitelja, morda pa še srečali druge plesalce v garderobi in si zapomnili vsaj kak obraz. Youtube seveda tukaj dobi najnižjo oceno, spletnim šolam pa sem dala eno oceno višje, ker imajo nekatere zelo aktivne spletne skupnosti (denimo Facebook skupine), v katerih boste morda plesne prijatelje spoznavali vsaj virtualno. Naj dodam še, da se boste seveda prek spleta težko učili partnerwork, če doma nimate plesnega partnerja ali partnerice. Koraki in razne tehnike bodo šli, za ples v paru pa pač potrebuješ še koga.

Cena

Skupinski tečaji: 3
Individualne ure: 1
Youtube: 5
Spletne plesne šole oz. programi: 3-4

Cena je pomemben vidik plesnih tečajev. V tej luči je absolutni zmagovalec Youtube, kjer je ogromno informacij in več ur posnetkov na voljo absolutno brezplačno (če vas ne moti nekaj sekund oglasov). Običajno zelo dobro razmerje med ceno in količino informacij ponujajo tudi spletne plesne šole, čeprav se lahko cene v tem segmentu močno razlikujejo. Skupinski tečaji so nekje vmes, individualne ure pa so pač najdražje glede na čas, ki ga preživite z učiteljem.

Kakovost poučevanja

Skupinski tečaji: 4
Individualne ure: 5
Youtube: 1-3
Spletne plesne šole oz. programi: 3-4

Pri kakovosti poučevanja individualne ure pač ne morete preseči - seveda pod pogojem, da jo vzamete s kakovostnim učiteljem. Vsa pozornost bo tam veljala le vam, dobili boste točno tiste informacije, ki jih potrebujete, ter prilagojene popravke. Na skupinskih tečajih se lahko učitelji še tako trudijo podati prilagojene informacije, a se običajno ukvarjajo z večjo skupino, kar pomeni, da se morajo prilagajati različnim stopnjam znanja, njihova pozornost pa je razpršena. Na Youtube-u boste našli vse - od popolnih amaterjev do odličnih učiteljev, a ne glede na kakovost podanih informacij vam bo vedno zmanjkala ena stvar - povratna informacija oz. popravki ter možnost postavljanja vprašanj. Podobno velja za spletne plesne šole, ki jih običajno postavijo zelo kakovostni učitelji, ki pa vas ne morejo videti in popraviti.

Prilagodljivost

Skupinski tečaji: 2
Individualne ure: 3
Youtube: 5
Spletne plesne šole oz. programi: 5
V sodobnem, hektičnem načinu življenja je prilagodljivost izrednega pomena. Tu negativno izstopajo skupinski tečaji, pri katerih ste vezani tako lokacijsko kot terminsko. Nekatere plesne šole sicer v primeru odsotnosti dovolijo prenašanje neizkoriščenih ur ali obisk tečaja iste stopnje kak drug dan v tednu, a ne vse. Precej bolj proste roke imate pri individualnih urah, a še vedno ste lokacijsko vezani na učitelje, ki so v vaši bližini, ter razpoložljive termine dvoran. Tukaj "zmaga" spletno učenje, saj se lahko učite kadar koli od kogar koli, ki pač ponuja tako storitev.

Sistematičnost in napredek

Skupinski tečaji: 4
Individualne ure: 5
Youtube: 1
Spletne plesne šole oz. programi: 5

Sistematičnost pristopa je komu bolj, drugemu manj pomembna, vsekakor pa dobro zasnovan tečaj obljublja stabilnejši napredek. V tem primeru zmagajo spletne plesne šole, ki imajo običajno - ne pa vedno - zelo jasno razdelane stopnje zahtevnosti in zaporedje, v katerem naj bi učenje potekalo. Tečaje so morali namreč vnaprej posneti od prve do zadnje ure in jih po določenem zaporedju umestiti na spletno stran. Podobno vam bo dober učitelj na individualnih urah znal vnaprej pojasniti, kaj in na kakšen način želi doseči v uri oz. urah. Pri skupinskih tečajih so običajno stopnje jasno razdelane, manj pa kriteriji, kaj se boste na neki stopnji naučili, kdaj boste napredovali in podobno. Najslabše pa se znova odreže Youtube, kjer seveda ni nikakršne sistematičnosti.

Upam, da vam bo pregled koristil pri odločanju o tem, kje oz. kako se učiti plesa. Moje priporočilo je, da vsaj na začetku zagotovo greste na redne plesne tečaje, da se sploh spoznate s plesom, dobite nekaj povratnih informacij in se vpeljete "v sceno", torej spoznate ljudi in začnete redno hoditi na žure. Kasneje lahko svoje redne plesne tečaje dopolnjujete z individualnimi urami ali spletnimi tečaji - prve so odlične z vidika kakovosti, drugi pa bodo dobra izbira, če vam tečaj enkrat tedensko enostavno ni dovolj in bi želeli še več figur, informacij ali zgolj vaje. Youtube pa naj bolj kot orodje učenja služi kot navdih.

Seveda je to ocenjevanje zelo subjektivno in nikakor ne temelji na nekih objektivnih kriterijih. Zanima me, ali se v glavnem strinjate s podeljenimi ocenami? Katerih načinov učenja se poslužujete vi? Zakaj?

Komentarji

Priljubljene objave