Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

(Samo)izolacija za plesalce

Od zadnjega bloga sta minila dva tedna, vmes pa se je seveda ves svet postavil na glavo. Biti moramo doma. No, morda je še dovoljen sprehod do bližnjega parka, ampak samo v občini prebivanja. Druženje absolutno prepovedano. Tečaji, žuri ... vse stoji. Kako naj plesalci preživimo to obdobje?

Najprej seveda mora biti jasno eno - v tem trenutku smo posamezniki v zelo različnih okoliščinah. Medtem ko recimo tisti v primestnih občinah mimogrede skočijo v gozd ali na kak hrib, so prebivalci mest omejeni na bližnji park. Medtem ko nekateri živijo v hiši z vrtom, so drugi zaprti v garsonjerah brez balkona. Nekateri imajo doma otroke, ki jih je treba ves dan paziti in animirati, drugi so sami. Nekateri imajo ob sebi partnerja ali družino, morda celo nekoga, s katerim so prej skupaj hodili na tečaj in lahko še naprej plešejo v paru.
Skratka, situacije so različne. Svoje nasvete bom poskusila zastaviti za kar najširšo množico.
Poskrbite za svoje telo
Marsikdo je pred korono večkrat tedensko obiskova…

Kako osvojiti novo spretnost?

Kot plesna učiteljica nenehno pomagam tečajnikom in tečajnicam osvajati nove spretnosti. Pri tem pa opažam, da je pogosto spregledano dejstvo, da morata biti za to izpolnjena dva pogoja: kapaciteta (sposobnost) in znanje. Pa poglejmo bolj natančno.

Znanje ali razumevanje pri osvajanju novih spretnosti se nanaša na informacijo, kako lahko nekaj izvedemo. Če je denimo spretnost pisanje spisa, je znanje, ki ga potrebujemo, poznavanje črk, besed ter jezika širše. Če je sposobnost vožnja avtomobila, je potrebno znanje razumevaje delovanja volana, stopalk za plin in zaviranje, prižiganje luči, poznavanje prometnih pravil in podobno. 

Če govorimo o obratih, je znanje, ki ga potrebujemo, vezano na zavedanje, v kakšnem položaju mora biti naše stopalo, kje naj bodo roke, kaj je fokus in kako ga uporabimo itd. Če govorimo o novih figurah, moramo vedeti, kam postaviti noge, kako in kdaj premikamo roke, kje mora biti telo v prostoru in podobno. Dejstvo je, da moramo vzpostaviti nove povezave v možganih, da lahko rečemo, da smo neko spretnost res osvojili.


Kapaciteta (sposobnost) je na drugi strani zmožnost te spretnosti izvesti. Denimo pri pisanju moramo imeti dovolj močne prste, da lahko držimo svinčnik v rokah. Za vožnjo avtomobila potrebujemo moč, da lahko obračamo volan in pritiskamo na stopalke, ter gibčnost v vratu, da se lahko ozremo in preverimo mrtvi kot.

Pri obratih kapaciteto predstavljajo dovolj močna stopala, noge, "core"... da sploh lahko izvedemo, kar smo si v glavi zadali. Če govorimo o figurah, potrebujemo hitrost, da se lahko ustrezno premikamo po prostoru, fleksibilnost v rokah, da jih lahko postavimo v pravi položaj, kondicijo, da lahko zdržimo 10 ponovitev iste figure in podobno.


Kje se pojavi težava?

Na plesnih tečajih se običajno osredotočamo na znanje. Kako izvesti figure, kako narediti obrat, kako izvesti styling. Manj pa je poudarka na kapaciteti. Na začetku ples niti ne zahteva veliko kapacitet, prve figure so precej enostavne, stylinga ni, posebna fleksibilnost ni potrebna. Ko želijo plesalci in plesalke napredovati, pa se pojavi težava. Kajti denimo za dvojne in trojne obrate, "dipe" ali dvige potrebujemo temu primerno močno telo. Za globoke cambreje v bachati potrebujemo fleksibilnost. Za preplesati celo noč potrebujemo kondicijo. Nihče pa "klasičnim" tečajnikom običajno ne pokaže, kako to dosegati oz. razvijati.


Sama denimo s svojo show skupino Saoco na vsakem treningu delam vaje za moč, raztezanje in tako naprej. Tudi s tečajnicami na nadaljevalnem tečaju salse za dame smo začele razvijati moč nog in stopal. A žal enkrat tedensko ni dovolj - trebušnjaki enkrat tedensko vam ne bodo zagotovili (dovolj) močnega cora, raztezanje enkrat tedensko pa ne bo bistveno povečalo vaše fleksibilnosti.

Še bolj je ta razkorak viden na klasičnih tečajih v paru. Na teh vaj za moč ali raztezanje praktično ni. Na vsakem posamezniku ali posameznici je, da kapacitete razvija sam oz. sama. In ko se pojavi vprašanje: "Zakaj me meče iz obratov?" pogosto pošljem ljudi delati vaje za moč stopal. Le redki pa se resnično lotijo njihove izvedbe. Zakaj? Ker se ne zavedajo, kako veliko spremembo bi jim to lahko prineslo v mesecu dni.

Že samo zavedanje tega, kaj je potrebno za osvajanje novih spretnosti, je zlata vredno. Če torej želite napredovati in osvajati vedno nove spretnosti in se vam "zatakne", razmislite - ali potrebujete več znanja ali morda zgolj kapaciteto, da lahko to znanje udejanjite? S tem pristopom bo pot napredka lahko precej hitrejša in manj frustrirajoča.

Komentarji

Priljubljene objave