Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

10 počasnih salsa pesmi - za vajo

Učenje plesa terja veliiiiko vaje. Če ste se to jesen vpisali na tečaj salse in se šele spoznavate s prvimi koraki, ali pa morda iščete pesmi z umirjenim tempom za vajo zahtevnejših figur, boste spodaj našli 10 pesmi, ki so počasne in primerne za vajo.


Zelo počasen in melodično simpatičen komad, ki sicer govori o zavidanju in jezi, ki pa pevcu ne prideta do živega.

Romantičen komad s počasnim in jasnim tempom o najlepši noči na svetu, ki je pevec ne bo nikoli pozabil.

Pesem z angleškim romantičnim besedilom, ki ima kar nekaj zanimivih glasbenih poudarkov in "breakov". Odlična izbira torej za tiste, ki želijo morda vaditi muzikaličnost oz. interpretacijo glasbe ali razne "dipe" in trike.

Še en romantičen komad, ki opeva "njo". Gilberto Santa Rosa je zelo poznan in priljubljen ustvarjalec latinskoameriške glasbe, ta pesem pa je čudovit način, da se spoznate z njegovim glasom.


Ta pesem obstaja v zelo različnih verzijah, Oscar de Leon pa ponuja eno od variant, ki je zelo privlačna za začetnike.

Ritmično zelo bogata pesem s solističnimi instrumentalnimi vložki, ki med drugim omogoča urjenje ušesa v muzikaličnosti in prepoznavanju različnih sestavnih delov klasičnih salsa komadov.

Ena od skladb novejšega datuma (iz leta 2018). Jimmy Bosch je slaven glasbenik, trobentač in skladatelj, ki je poskrbel za marsikaterega od klasičnih salsa hitov. Tale je en novejših, pri katerem je sodeloval in ki je hitro osvojil plesišča po vsem svetu.

Nekaj za ljubitelje bolj komercialnih ritmov. Shakira je v sodelovanju poskrbela za simpatičen komad z zmernim in jasnim tempom. Kdo od bolj "pravovernih" salsa navdušencev bi morda zavihal nos, a vendarle gre za pesem, ki marsikoga spodbudi, da zamiga z boki.


 Ali je sploh kak seznam salsa pesmi lahko popoln brez velikanov Celie Cruz in Tita Puenteja? Tako, tule ju imate.

In za desetko še en velikan latinskoameriške glasbe, tudi izvajalec številnih pop hitov - tokrat vam ponujam Cambio de Piel, še eno v vrsti romantičnih počasnih salsa tempov v prepoznavnem Marcovem stilu.
 
In kateri so vaši najljubši komadi, na katere najraje plešete oz. vadite? Dodajte jih v komentar in navdihnite še druge plesalce in plesalke. Najbolj pomembna za plesni napredek je pač vaja. In z dobro glasbo ure na plesišču minejo precej hitreje. :)


Komentarji

Priljubljene objave