Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

Sedem razlogov, zakaj boste prek plesnih nastopov postali boljši plesalci

Priznam, da je moje poletno pisanje precej neredno. Med drugim je posledica udeležbe na poletnih salsa festivalih in intenzivnih priprav na nastope. AMPAK ... v tem času se je nabralo precej tem za pisanje. 😄 Tokrat o tem, zakaj je izkušnja nastopanja tudi za amaterske plesalce neprecenljiva v smislu plesnega napredka.

Za marsikoga je ideja, da bi stopil na oder in pokazal svoje plesno znanje, zelo mamljiva. Za druge se sliši kot absolutna nočna mora. Veliko plesalcev sem že slišala reči: "Nisem dovolj dober, da bi nastopal, ne bom se niti trudil." Jaz trdim, da lahko nastopa vsak in da je to neprecenljiva izkušnja za vas kot plesalce in kot osebe. Zakaj? Sedem razlogov v nadaljevanju.

1. Trening, trening in še več treninga

Ko se odločite, da boste nastopali - bodisi v paru, bodisi solo - veste, da vas čaka veliko treningov. A v resnici jih bo še veliko več. Trenirali boste več in bolj resno kot kadar koli prej. 

Večini ljudi je precej vseeno, kako so videti na klasičnem plesnem tečaju. Prav tako, ko gremo zvečer ven plesat. Seveda je običajno prisotna želja, da bi nekoč plesali kot ta in ta, da bi bili lepi, elegantni, hitri ... a prav veliko konkretnega na tem običajno ne naredimo.

Ko veste, da boste šli na oder pred več deset, več sto ali celo več tisoč ljudi, vam bo vse prej kot vseeno. In ves ta vložen čas in trud se enostavno nekje morata poznati. Postali boste boljši plesalci.


2. Disciplina

Vsi vrhunski plesalci so izredno disciplinirani atleti. Večina jih je to disciplino prinesla že iz otroških let, ko so trenirali različne plesne zvrsti, borilne veščine ali kak drug šport. 

Ko se ljudje plesa lotimo kot odrasli plesalci, nam je ta disciplina pogosto tuja. Trening vsak dan? Spreminjanje načina prehranjevanja? Vsakodnevno raztezanje? Ponavljanje koreografije doma?

Če se boste lotili nastopa, boste tudi kot amaterski plesalci izkusili vsaj delček te discipline. In ta disciplina vam bo, mimogrede, prav prišla tudi sicer v življenju.

3. Moč, fleksibilnost, tehnika in še več

Medtem ko na običajnem plesnem tečaju ob učenju koreografije kvečjemu "dobite" še osnovno ogrevanje z izolacijami telesa, boste na treningih za nastop običajno deležni "celotnega paketa": ogrevanje, vaje za moč, razvoj tehnike in raztezanje. V koreografijah se namreč praviloma pojavljajo koraki in figure, ki niso primerni za družabno plesišče, tudi razni dvigi, triki in "floorwork" oz. plesne figure na tleh. Vse to pa terja moč in gibljivost.

V pripravah na nastop boste zato dobili več kot le nove figure. Bolje boste spoznali svoje telo in njegove meje ter jih premikali v vse smeri. To pa odpira nove možnosti vašega izražanja skozi ples tudi na "družabnem" plesišču.

 

4. Ogledalo - vaš najboljši prijatelj

Na rednih tečajih se imate včasih priložnost opazovati v ogledalu, ne pa vedno. V pripravah na nastop bo ogledalo vaš najboljši prijatelj (čeprav ga boste vsaj sprva verjetno bolj doživljali kot najhujšega sovražnika). Svoje gibe boste natančno preučili, jih poskušali izpiliti in se skušali uskladiti z vsemi ostalimi, ki bodo z vami na odru.

Še bolj "poučno" delujejo video posnetki (več o videu kot orodju plesnega napredka sem pisala že tukaj). In tudi teh v času priprav na nastop nastane kar veliko.

Pred nastopom se boste morali soočiti s svojo "plesno podobo" - v dobrem in v slabem. In to vam bo v marsikaterem smislu odprlo oči in vam omogočilo, da to podobo izboljšate.

5. Glava gor

Kdo od plesalcev še ni slišal poziva učitelja: "Glava gor!", naj dvigne roko. 😁 Običajno kot začetniki pogosto gledamo v svoje noge, buljimo v tla, kot da se tam skriva odgovor na to, kaj naj bi naredili naslednje. Gledanje v tla pa ne kazi le naše plesne podobe, ampak pomembno vpliva na držo, gibanje, izraznost in še in še.

Ko boste šli na oder, bo "glava gor" eno od vaših vodil. Če se prej nikoli niste uspeli odvaditi te grde navade, verjemite, bo nastop precej učinkovit način za napredek v tem smislu.


6. Izrazi svoja čustva

Plesni nastopi so zgodba, ki se odvija skozi gib. Ta zgodba naj bi se gledalcev dotaknila, v njih zbudila določene občutke, jih navdihnila, spodbudila k razmisleku.

Da se vse to zgodi, pa morajo nastopajoči v nastop vložiti več kot le gib. Izraziti je treba čustva in na splošno z občinstvom komunicirati.

To je neprecenljiva lastnost tudi sicer na plesišču. Sposobnost nagraditi svoj ples z izraznostjo, neverbalnim "pogovorom" s soplesalcem, ples dvigne na novo raven.  Na klasičnih plesnih tečajih se ta del plesa običajno ne razvija, ko greste na oder, pa boste prisiljeni delati tudi na tem.


7. Skupinsko delo

Če nameravate nastopati kot solisti, ne bo skupinsko delo, ampak delo v paru - vi in vaš trener. Sicer pa tudi če nastopate v paru skupaj s svojim trenerjem običajno že tvorite skupino. Še pogosteje pa bodo vaši prvi nastopi obsegali večjo formacijo parov ali solistov, kar pomeni, da boste delali v skupini.

Z drugimi boste delili treninge in z njimi šli skozi dobro in slabo. Uspešne in neuspešne nastope. Videli boste, kako se kdo odzove na kritiko, koliko je kdo motiviran, povezovali se boste z ljudmi na odru, si pomagali in ugotavljali, da lahko le skupaj naredite fenomenalen nastop. Odgovornost do drugih v skupini bo tudi vas gnala naprej in vas spodbudila, da iz sebe iztisnete res najboljše.

Vsekakor je izkušnja priprav na nastop in samega nastopanja izredno intenzivna v smislu odnosov z ljudmi, s katerimi to počnete. In taka intenzivnost ob plesnem napredku ponuja izredno priložnost za osebnostno rast.


Ob koncu naj poudarim, da lahko kot amaterski plesalci na nastopanje gledate z dveh vidikov - nisem dovolj dober za oder, zato ne bom nastopal. Ali pa - nastopal bom, da bom postal najboljši plesalec, kar sem lahko. Če ste med bolj zadržanimi, se spomnite, da s(m)o vsi nekje začeli. Vsi veliki plesalci in učitelji imajo spomine na svoje prve bolj ali manj posrečene poskuse - za nekatere so bili ti poskusi v otroških letih, za druge v najstniškem ali odraslem obdobju. A vsi smo bili nekoč začetniki tudi v smislu nastopanja.

Kateri skupini pripadate vi - tistim, ki jih oder mika, ali tiste, ki jih ideja nastopanja odbija? Imate za sabo že kak plesni nastop in kakšna je bila vaša izkušnja? Vabljeni, da svoje razmišljanje zapišete v komentar!

Komentarji

Priljubljene objave