Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Svetloba in tema na plesišču

Naslov morda zveni ezoterično, a v resnici se ta prispevek posveča zelo konkretni temi nians oz. odtenkov plesa. Še vedno ne veste, za kaj gre? Berite naprej.


Kontrasti oz. nasprotja so tisto, kar ustvarja dinamiko. V salsa glasbi denimo glasbeniki gradijo skladbo s postopnim dodajanjem vse več instrumentov in njihovim odvzemanjem, tihimi in glasnimi toni, deli z improvizacijo, tišino (break-i), odsekanimi poudarki in podobno. Romantične skladbe imajo ob tem skozi celotno pesem drugačen značaj kot salsa dura. In tako naprej.

V plesu se izraz dinamika nanaša na hitrost, energijo in tok (flow) gibanja. Z različnimi kombinacijami teh prvin dodajamo plesu teksturo, variacijo, ustvarjamo vzdušje in izražamo svojo idejo plesa. In ta dinamika vpliva tudi na izbiro figur - če denimo želimo zelo energičen, hiter ples z ostrimi poudarki, bomo izbrali drugačne figure, kot če želimo ustvariti počasno, romantično in nežno vzdušje.

Ta tema je izredno pomembna v fazi prehoda od začetnika na višje ravni…

Kje se poleti pleše v Ljubljani

Ljubljančane in obiskovalce prestolnice plesne šole tudi letos razvajajo s številnimi poletnimi žuri na prostem. Nekaj idej, kam se lahko greste zavrtet pod zvezde, najdete v nadaljevanju.


Ponedeljek: Sensual 100% Latin Dance

Čudovito okolje na obrobju Ljubljane, tik ob Ljubljanici na Špici vabi sensualce vsak ponedeljek. Bachata in kizomba dogodek z DJ Panchitom. Več informacij najdete na Facebooku. V primeru slabega vremena je dogodek odpovedan.   

Torek: Open Air Latino Party; Balerina Caffee & Fun (občasno sensual party)

Organizatorji na Open Air Latino Paryjih obljubljajo salso, reggaeton, bachato in kizombo. Včasih latino zamenjajo s Sensual Partyji. DJ-ja sta med drugim DJ Bashi in DJ Roberto Trigona. Prihajajoče dogodke za vsak teden najlažje najdete na Facebook spletni strani Balerine. 

Sreda: Open Air Diamant Party

Dancefloor plesalce ob sredah vabi v BTC, kjer imajo plesišče urejeno pred vhodom v trgovski center. Ta nudi tudi nekaj strehe in s tem kritja za primer manjših padavin. DJ-ji so praviloma Dancefloorjevi "domači" - DJ Mark, DJ Rocco Loco, DJ Morena. Na dogodku so prisotni Dancefloorjevi učitelji, ki pripravljajo tudi različne animacije. Več informacij najdete na Facebooku tukaj.

Sreda: Bachata Summer Nights Ljubljana

Ljubitelji bachate se lahko ob sredah stiskate v čudovitem okolju parka Tivoli oz. natačneje Čolnarne. Plesišče pod streho prenese tudi nekaj padavin. DJ-ji so različni, dogodek pa popestrijo delavnice, nastopi in še kaj. Dodatne informacije boste našli na spletni strani organizatorja, to je Atrevete Bachata Festival.

Četrtek: Plato Salsa Party

Dolgoletna poletna klasika in ena najbolj obiskanih poletnih salsa zabav v prestolnici. Vsak teden se pleše v središču mesta, pred kavarno Plato na trgu Ajdovščina. Organizator sodeluje z več plesnimi šolami in DJ-ji, tako da so zabave obarvane zelo različno - kdaj bolj kubansko, kdaj bolj linijsko, kdaj sensual ... če ste izbirčni, preverite podrobnosti za posamičen teden vnaprej na tem naslovu.

 Četrtek: Noche de Cuba

Kubanska salsa zabava v organizaciji plesne šole Cubana Ljubljana. Odvija se v nakupovalnem središču BTC z DJ Timbasada in prijatelji. Pripravljajo animacije in brezplačne plesne delavnice. Preverite jih tukaj

Petek: Summer KIZZ Nights

Sicer redni letni dogodek, ki se poleti prelevi v open air različico. Skupaj z brezplačnimi delavnicami in DJ PandaKizz. V drugi polovici julija dogodka sicer ne bo, naslednjič vas pričakujejo 2. avgusta - dogodek najdete na tej povezavi.

To je le nekaj zabav, tistih, ki se načeloma dogajajo na tedenski ravni. K temu seveda pridejo še razni "izredni" dogodki, vikend festivali in podobno.

Kam greste vi najraje plesat? Veste za kak reden poletni žur, ki ga nisem navedla? Sporočite mi to v komentarju! 

Komentarji

Priljubljene objave