Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

Pet stvari, ki jih naredite to poletje

Z junijem se je začelo meteorološko poletje, kmalu pa bo prišlo še koledarko in s tem tisto "tapravo", ko se šola zapre. Tudi če nismo več v šoli, je poletje čas, ko se večina naših letnih rutin prekine. Dopust, uživanje na prostem, rednih plesnih tečajev večinoma ni, več smo v naravi, morda si kdo privošči kakšno pivo več kot v drugih letnih časih ... in to je tudi čas, ki ga lahko dobro izkoristimo plesalci. Kako? Nekaj možnosti preberite v nadaljevanju!


1. Poizkusite kaj novega v svojem domačem kraju

Poletje je čas, ko številne plesne šole pripravljajo intenzivne tečaje, delavnice in podobno. Preizkusite vsaj nekaj novega. Morda nov ples ali nov plesni stil v svoji domači plesni šoli. Morda novega učitelja. Morda skočite v čisto druge vode - denimo namesto bachate greste na enotedenski trening klasičnega baleta. Ali na uro afriških plesov ali hiphopa. Morda lahko celo razvijate svoj smisel za ritem na tečaju bobnanja.

Ne gre (nujno) za to, da bi bil vaš cilj zamenjati plesno šolo ali se preusmeriti v nov ples. Cilj je nova izkušnja, ki je običajno vznemirljiva in morda zbudi vašo povsem novo stran (ali strast). Marsikaj se lahko v novem okolju naučite o sebi - o svojem gibanju in svojem karakterju - in o drugih.


2. Pojdite na poletni plesni festival

Na salsa/bachata/kizomba sceni poletnih festivalov ne manjka. Kar nekaj jih je tudi pri naših južnih sosedih, tako da vsaj tokrat ne rabimo nujno porabiti celega dneva in kupa denarja za pot do tja. (Če prihajate iz drugih plesnih voda, pa "pri vas" tovrstnih festivalov ni, združite prvo in drugo točko in pridite pogledat "k nam". ;))

Na plesnem festivalu bo vsak našel kaj zase. Če se hočete naučiti kaj novega, imate vrhunske učitelje z vsega sveta. Če želite plesati vso noč, se na kupu zberejo top plesalci iz regije in širše. Če želite piti s svojimi plesnimi prijatelji, ste dobrodošli. Če želite na pool partyjih obujati spomine na maturantski izlet ali druge podobne zabave iz najstniških dni, je to prav tako sprejemljivo. Skratka, poletni plesni festivali so lahko bodisi priložnost za vašo plesno rast, bodisi čas, ko se lahko odklopite in uživate v plesu ali sicer. Priporočam!3. Pojdite plesat v novem kraju

Stric Google nam danes pomaga odkriti praktično vse. Tudi to, ali se v kraju vašega počitnikovanja ali kje v bližini odvija kak plesni dogodek. Če ne najdete nobenega, poiščite lokalno plesno šolo in povprašajte tam. Sploh če počitnikujete v kakih bolj oddaljenih krajih, je lahko plesni večer v lokalnem okolju izredno zanimiva izkušnja. Lahko vidite, kako velika je scena, kako ljudje plešejo tam, kako sprejemajo tujce ... in morda odnesete tudi s sabo kak razmislek o tem, kako smo lahko vsi bolj prijazni do novincev, kjer koli že smo.

4. Plešite na prostem

Poletje je k sreči tudi čas toplih noči in ni boljšega občutka od plesa pod zvezdami, ko vas nežno boža vetrič. K sreči imamo v Ljubljani čez poletje vsako leto kar nekaj priložnosti za ples na prostem, letos dogajanje začenja Grajski salsa festival na Ljubljanskem gradu. Tudi sicer se boste lahko marsikje zavrteli na prostem - če ne najdete nič drugega, lahko v večjih turističnih krajih običajno zaplešete fokstrot na kaki hotelski terasi ob zvokih benda. Izkoristite!


5. Napredujte na izbranem področju

Po koncu redne letne rutine čez poletje marsikdo plesno "zakrni". Pozabili smo naučene figure, fleksibilnost je šla v dveh mesecih lenarjenja po gobe, plesna kondicija in moč tudi. Če tekom poletja ne boste veliko plesali, lahko morda namesto tega izberete eno področje, na katerem želite napredovati, in si zastavite svoj načrt. Morda so to obrati in si obljubite, da boste ne glede na to, kje ste, štiri dni v tednu vadili obrate. Morda je to moč "okvirja" in boste poiskali vaje, ki vam bodo prinesle močnejši okvir, in jih redno izvajali. Morda se odločite ponoviti vse figure, ki ste jih čez leto delali na plesnem tečaju, in boste vsak dan pogledali enega od posnetkov iz minulega leta in figuro ponovili (sploh če je vaša boljša polovica tudi plesno aktivna in boste imeli "trening partnerja" vedno pri roki).

Poletje je dolgo. Če bo vaš pristop sistematičen in boste imeli jasno postavljena "pravila", boste lahko napravili lep plesni napredek - in s tem še bolj komaj čakali na nov začetek redne plesne sezone.

Kako pa boste vi preživeli svoje plesno poletje? Imate kakšne načrte, želje ali cilje? Imate že v načrtu katero od petih zgoraj naštetih aktivnosti? Povejte mi v komentarju!

Komentarji

Priljubljene objave