Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

Video kot orodje plesnega napredka

Gledati svoj ples na videoposnetku je za marsikoga izredno neprijetna izkušnja ... dokler ne presežemo samih sebe in video postane izredno dragoceno orodje učenja in napredka. Nekaj misli o snemanju lastnega plesa in tem, kako lahko to pomaga plesalcem pri napredku, v nadaljevanju. 


Na začetku je grozno

Za plesalce, še posebej tiste, ki se plesa začnejo učiti v odrasli dobi, je videti svoj ples na videoposnetku sprva običajno precej neprijetna izkušnja. Zdi se ti, da ti gre precej dobro, počutiš se relativno udobno in igrivo ... in potem vidiš rezultat. Včasih gre za posnetek s kake produkcije, morda učitelj posname skupino na tečaju. In kar naenkrat opaziš, kako si v bokih še vedno trd, kako so roke špagetaste, kako tisti nasmešek, ki ga navdušeno deliš, lahko izpade prej strašljivo kot prijetno ...


Večina se nas enostavno nerada gleda na videu. Vendar pa je snemanje lahko odlično orodje učenja, če ga uporabljamo pravilno. Nekaj napotkov v nadaljevanju.

Posnemite sebe

Najprej naj poudarim, da v tem zapisu ciljam na videe lastnega plesa, torej ne na Youtube videe ali tiste filmčke, ki nastanejo ob koncu tečaja, ko naučeno predstavi učitelj.

Posnemite sebe. Izkoristite prazno dvorano po tečaju ali pred njim, umaknite kavč v dnevni sobi ali pa najemite plesni studio. Posnemite se solo ali v paru, potem poglejte video in ga analizirajte. Potem poskusite zadeve izboljšati in se posnemite ponovno.


Cilj je videti svoj ples - morda boste ugotovili, zakaj vam učitelj nenehno govori, da manj mahajte z rokami, čeprav se vi počutite čisto udobno. Morda boste videli, da imate pri obratih nesimetrično postavljene roke. Morda boste ugotovili, da vašemu stylingu rok manjka zaključek gibov. Ko boste vedeli, kaj ni dobro, boste lahko začeli to popravljati.

Ne bodite prestrogi

Verjetno bo trajalo nekaj časa, da se navadite gledati sebe na ekranu. A prisežem, da bo vredno. Sčasoma vam bo postalo nekaj povsem običajnega.

Vsekakor pa velja, da ne bodite prestrogi do sebe. Če bo vaš zaključek ob ogledu videa, da je vse grozno, vam lahko to vzame voljo do nadaljnjega plesa.

Namesto tega se osredotočite na podrobnosti. Kaj vas moti in bi lahko popravili - morda drža? Obrati? Gibanje telesa? Styling? Povezava s plesnim partnerjem? Če sami ne boste vedeli, kako kaj popraviti, se obrnite na (svojega) plesnega učitelja. Sicer pa počasi, korak za korakom. Seveda ne boste mogli čez noč spremeniti vsega, a boste vsaj imeli občutek, s čim bi bilo smiselno začeti.

Mimogrede, jaz večino svojih "trening" posnetkov izbrišem kar kmalu po njihovem nastanku. Včasih pa kak ostane na mojem telefonu. Tudi zato, da lahko čez mesece preverim, kak napredek sem dosegla na srednji rok. 

Kamera stran

Morda še beseda ali dve o tem, kdaj se nima smisla snemati oz. kdaj vam svetujem, da ste s tem orodjem previdni.

Prva taka situacija je na zabavah. Vsi želimo na videu izpasti super, kar pa lahko vodi k poziranju, pretiravanju in na splošno osredatočanju na vse ostalo - razen na plesnega partnerja. Še slabše je, če denimo plešete s svojim idolom in vas kak prijatelj pri tem dobronamerno (ali celo na vašo prošnjo) snema. Seveda je lepo imeti "spominek", vendar pa pazite, da ne bo video še podžgal vaše nervoze in uničil same izkušnje plesa.

Če že želite svoj posnetek plesa v paru, to naredite na/po tečaju ali na preplesavanju, po možnosti pa še povejte plesnemu partnerju, da delate video za lastne učne namene in da ga ne nameravate nikjer objaviti. Na zabavah se snemajte le, če res želite video s točno določenim (sicer nedosegljivim) plesalcem/plesalko, ampak naj bo to izjema.


Previdno z videi še v eni situaciji, in sicer takrat, ko ste prvič izpostavljeni novemu plesu, stilu, korakom ... Kot plesalci boste namreč rasli le, če boste redno stopali ven iz svojega območja udobja. In tam vsaj na začetku ne boste videti dobro (če so vam neki gibi že poznani, se vaše telo ni naučilo nič novega). Zato se vzdržite snemanja v takih situacijah, če obstaja možnost, da boste zaradi videa prehitro obupali nad to novo stvarjo. Najprej trening, nato snemanje. In nato še več treninga.

Kaj pa vi, snemate svoj ples? Kako se počutite, če se slučajno uzrete na videu? Zapišite svoje mnenje in izkušnje v komentar!

Komentarji

Priljubljene objave