Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

Mednarodni dan plesa - naš dan

Danes praznujemo mednarodni dan plesa (International Dance Day). Kako ga boste obeležili vi?


MEDNARODNI DAN PLESA - HITRI ODGOVORI

Zakaj praznujemo mednarodni dan plesa?
Mednarodni dan plesa je razglasil Mednarodni plesni komite, ki deluje v okviru Mednarodnega gledališkega inštituta pri Unescu, leta 1982.

Zakaj ga obeležujemo 29. aprila?
Na ta datum se je rodil ustanovitelj sodobnega baleta Jean-Georges Noverre.

Kaj je namen tega dneva?
Namen je slaviti ples, uživati v univerzalnosti te zvrsti umetnosti, prestopati politične, kulturne in etnične ovire in združevati ljudi v istem jeziku - plesu.

Kako poteka praznovanje tega dneva?
Ob mednarodnem dnevu plesa se vsako leto odvije osrednja slovesnost v Parizu ali na drugi izbrani lokaciji. Letos bo osrednja slovesnost potekala v gledališču Gran Teatro Alicia Alonso v Havani na Kubi. Še več plesnih in plesu posvečenih dogodkov pa se na ta dan odvija po vsem svetu.


KAKO PRAZNOVATI MEDNARODNI DAN PLESA? 

Mednarodni dan plesa boste najlepše obeležili - s plesom, seveda. Nekaj idej, ki jih lahko uresničite: 

1. Pojdite na plesni tečaj 

Vem, da je zaradi praznikov kar nekaj plesnih šol zaprtih. A vseeno poskusite najti kakšno, ki je odprta, in razširite svoje plesno znanje - tudi (ali pa še posebej) če gre za plesno zvrst, ki je še ne poznate. 

2. Uživajte v ogledu plesne predstave 

Rekla bi, da pojdite pogledat kakšno plesno predstavo, ampak odkrito rečeno hiter pregled spleta za danes ni postregel s praktično nobeno. Zato ponujam dve alternativni možnosti:

- danes kupite vstopnico za plesno predstavo, ki si jo boste ogledali kak drug dan;
- "zakopajte" se v Youtube posnetke, poiščite svojo najljubšo plesno zvrst in glejte do onemoglosti!


  
3. Oglejte si film s plesno tematiko
  
Od Flashdance in Umazanega plesa, prek Odpleši svoje sanje, Vroči Mike, do Črnega laboda in še in še. Filmov s plesno tematiko (ali vsaj veliko plesnimi vložki) je ogromno.

Če želite več od klasičnih zabavnih filmov, lahko pogledate tudi kakšnega od mnogih plesnih dokumentarcev. Recimo Dancer (o Sergeiju Poluninu), Ballet Now (o Tiler Peck in New York City Balletu), First Position (o pripravah na prestižno baletno tekmovanje), Ballerina (o življenju balerin na različnih točkah kariere) ali Restless Creature (o Wendy Wheelan in njenem okrevanju po poškodbi).

4. Bodite kreativni

Zaprite se v plesno dvorano ali zgolj doma kavč potisnite na stran. Glasbo navijte na glas in ... plešite. Preizkušajte nove gibe, "plus točke" pa dobite, če k aktivnosti povabite še koga drugega ... :)

Plesu lahko napišete tudi pismo ali pesem, ustvarite svojo poslanico. Poskusite na papirju ubesediti, zakaj plešete in kakšne spremembe ples prinaša v vaše življenje. Morda odkrijete kaj zanimivega. ;)

 
LETOŠNJA POSLANICA

Vsako leto ob mednarodnem dnevu plesa Mednarodni gledališki inštitut v sodelovanju z Mednarodnim lesnim komitejem ITI in Svetovno plesno zvezo WDA v svet pošlje poslanico oz. sporočilo izbranega plesnega ustvarjalca. Avtorica letošnje poslanice je plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Karima Mansour iz Egipta.

 Karima Mansour, avtorica letošnje poslanice ob mednarodnem dnevu plesa

Poslanico v originalnem, angleškem jeziku najdete tukaj, spodaj pa navajam prevod v slovenščino, ki ga je pripravila Nataša Jelić.

"Na začetku je bil gib ... in vse od takrat je ples mogočen način izražanja in praznovanja. Od najdb na freskah egiptovskih faraonov pa vse do navdihujočih plesnih stvaritev ustvarjalcev današnjega dne. S plesom so priklicali številne bogove in boginje plesa in tudi tisto, kar so ti predstavljali v takšnem pomenu ali pojmih, kot so ravnovesje in z njim povezana pravičnost, muzikalnost, slog, posamezna ali vseobsegajoča zavest in še veliko več.

Nekoč sem prebrala, da je »ples v času faraonov dvigoval tako duha plesalca kakor tudi duha občinstva – njegovih gledalcev ali v njem sodelujočih. Glasba in ples sta spodbujala najvišje dražljaje v človekovem organizmu ter bila hkrati v oporo in tolažbo ljudem ob razočaranjih in izgubah, ki jim jih je prineslo življenje.«
 
Gib je naš skupni jezik. Gib je univerzalna govorica, ki pripada vsem. Vse, kar moramo storiti, je odpreti naše čute in poslušati, poslušati brez vmešavanja, brez presoje, poslušati v tišini in dovoliti gibu, da v hipu preide skozi naše telo, saj je vse v nas in okoli nas gibanje, nenehno gibanje. In prav takrat telo ne laže, saj posluša svojo resnico in jo razodeva.

Šele takrat ko prisluhnemo bitju svojega srca, lahko zaplešemo ples življenja, ki od nas terja gibanje, prizadevnost in prilagodljivost, nenehno spreminjanje koreografije.
 
V današnjem času, ko sta povezovanje in povezljivost dobila nov pomen in ko smo se znašli na najnižji točki naše sposobnosti povezovanja ..., ostaja ples eden najbolj iskanih mehanizmov, s pomočjo katerega bomo lahko ponovno vzpostavili izgubljeno vez. Ples nas vrača k našim koreninam tako v kulturnem pomenu kakor tudi v tistem najbolj neposrednem, čutilnem, osebnem, individualnem, ki seže vse do našega najglobljega bistva, a nam še vedno omogoča, da ostanemo družabne živali. Kajti šele takrat, ko se povežemo s seboj, ko prisluhnemo svojemu notranjemu ritmu, se lahko povežemo in sporazumevamo z drugimi.

Ples je tam, kjer se kultura deli, kjer se meje zlivajo v prostor vključevanja in enotnosti skozi neizrečeno govorico univerzalnosti.
 
Telo je naše izrazno sredstvo, nosilec našega glasu, naših misli, občutkov, naše zgodovine, našega bivanja in obstoja, hrepenenja po izražanju in povezovanju, ki se razodeva skozi gibanje.

Ples je prostor, ki človeku omogoča, da se poveže s svojo resnico, a ta prostor mora biti miren. Ples nam omogoča, da se povežemo, da začutimo popolnost, in prav to je tisti občutek, s pomočjo katerega lahko najdemo mir, s katerim lahko dosežemo tišino, da skozi tišino lahko slišimo, poslušamo, govorimo in se skozi ta mir naučimo izplesati vse naše resnice, prav to pa je trenutek, v katerem ples postane zares pomemben.

Gib in ples sta tam, kjer se lahko premikamo od navpičnega proti vodoravnemu, od zgoraj navzdol in obratno. Gib in ples sta tam, kjer lahko ustvarimo in preuredimo kaos, ali pa tudi ne. Tam, kjer lahko ustvarimo svoje lastne resničnosti in minljivosti, bežne trenutke enega za drugim. Trenutke, ki se nas lahko dotaknejo in ostanejo v našem spominu, da bi nas in druge navdihovali in spreminjali vse življenje. In prav v tem je moč pravega izražanja in s tem tudi moč plesa.

Ples je zdravilec. Ples je kraj, kjer se srečuje človeštvo.

Pozivam ljudi, naj presežejo meje, krize identitete, nacionalizem in okvirje. Osvobodimo se vseh omejitev in najdimo gibanje in zagon v univerzalni govorici plesa. Vabim vas, da zaplešete na vaš srčni utrip, na vašo notranjo resnico, saj se prav iz notranjih gibov, ki vodijo k notranjemu preobratu, zgodijo prave spremembe."

Vesel mednarodni dan plesa vsem! :)

Komentarji

Priljubljene objave