Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

En ali več plesov z istim partnerjem?

Tokratni zapis na Resno plesno se osredotoča na povsem praktično vprašanje - ali je bolje na zabavi plesati več plesov zapored z istim plesalcem/plesalko ali je bolje za vsak ples plesnega partnerja/partnerico menjati? Nekaj misli na to temo v nadaljevanju.

Za razliko od klasičnih družabnih plesov, kjer večinoma plešejo pari, ki so to tudi v zasebnem življenju, je na salsi, bachati, kizombi, swingu, west coast swingu, tangu... precej bolj pogost pojav plesalcev in plesalk, ki nimajo "fiksnega" plesnega partnerja oz. na zabavo ne pridejo z njim/njo. To pomeni, da se na zabavi pari ves čas menjavajo, enostavno rečeno vsak pleše z vsakim. Pri tem pa se pojavi vprašanje, koliko plesov zapored je "primerno" plesati z isto osebo.


En ples - prednosti

Prednosti enega zaporednega plesa z istim plesalcem ali plesalko so predvsem v družabnosti scene, ki s tem nastane. Nihče ne "uzurpira" enega ali ene pol večera, vsi lahko "pridejo na svoj račun", vsi se lahko naplešejo.

En ples bi priporočala tudi v primeru, da denimo nekoga ne poznate osebno ali plešete z njim/njo redko. Povabite na ples, odplešete en ples in se nato zahvalite in odidete, razen če ta nasprotna oseba potem predlaga "podaljšek". Precej lažje boste naslednjič spet dobili pozitiven odgovor na svoje vabilo, če bo druga oseba vedela, da se zavezuje za en ples in ne za pol ure.

Na splošno je v okoljih, kjer se bolj nagibajo k pravilu enega plesa, "eksperimentiranje" z novimi soplesalci oz. soplesalkami bolj pogosto. In morda na ta način odkrijete mnoge zanimive nove ljudi.


En ples - slabosti

Slabosti enega plesa se pokažejo v primeru, da z nekom res uživate. Lahko, da nekoga (sploh na večjih zabavah) ujamete enkrat, pa potem do konca večera ne več, tudi če bi želeli. 

Lahko se tudi zgodi, da ste recimo na ples z nekom čakali ure in ure, potem pa "ujamete" to osebo ravno na komad, ki vam nikakor ne leži - denimo je absolutno prehiter za vaš okus.

Prav tako ples v paru terja kar nekaj prilagajanja vsakemu novemu partnerju. Morda sta se ravno ujela, ko se komad že izteka.

Nenazadnje pa je denimo kdo lahko navajen plesati več plesov zapored. Ko se boste po prvem plesu zahvalili in odkorakali, bo zato kdo morda (povsem neupravičeno) prizadet, užaljen ali prepričan, da niste uživali, da se nosite itd. 


Več plesov - prednosti

Tu lahko naštejem praktično vse obratno od slabosti enega plesa. :) Ta taktika vam bo prinesla največ zadovoljstva s tisto osebo, s katero vaše plesno srce bije hitreje. S tisto osebo, s katero bi lahko plesali cel večer.

Pri novih plesnih partnerjih vam tak pristop daje več časa, da se z nekom ujamete, se ga ali je navadite, se sprostite, lahko tudi uživate v različnih pesmih, plesih (denimo odplešete salso, cha cha cha in bachato). 

Prav tako je več plesov zapored na nek način pohvala oz. kompliment, saj kaže, da bi med vsemi ljudmi, ki so na zabavi, vi najraje plesali prav s to osebo. Nenazadnje zato takšno daljše plesno povezovanje lahko vodi tudi v intenzivnejše romantične ali neromantične stike zunaj plesišča.

Več plesov - slabosti

Slabosti se kažejo predvsem v družabnem vidiku. Dalj časa kot plešete z enim/eno, manj časa preživljate z različnimi, tudi novimi ljudmi. Tako se začne o določenih žurih ali plesnih okoljih širiti glas, da so zaprti, da se vsaka družba drži zase, da vsak pleše le s "svojim/svojo" - in takšne zabave zagotovo niso privlačne za nove plesalke in plesalce, "svežo kri", ki jo vsaka scena potrebuje za svoje preživetje in rast.

S tem, da (pre)več plesov odplešete z isto osebo, pa ne omejujete le svojega družabnega življenja, ampak tudi plesno rast. Pogosto je namreč najlažje in najbolj enostavno plesati ves večer z eno ali dvema osebama, ki ju dobro poznate, po možnosti sta z vašega tečaja in tudi poznata vaše figure. S tem se hitro ujamete v "območje ugodja", kjer je sicer morda res udobno, ni pa vznemirljivo in vas ne spodbuja k napredku. Mimogrede se vaši plesni večeri iz razburljivih in zanimivih prelevijo v dolgočasne in predvidljive.


Kdaj en in kdaj več plesov?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od dveh dejavnikov: od okolja in od vas.

Glede okolja sama predvsem razlikujem med preplesavanji in zabavami. Preplesavanja ali razne druge manjše zabave, organizirane predvsem znotraj plesnih šol, so okolje, kjer lahko "zagrabite" svojega "plesnega sošolca" ali "plesno sošolko" in z njim/njo določene figure vadite do onemoglosti. Navsezadnje je vaš primarni namen tam trenirati, se učiti.

Na zabavah, sploh večjih, v tujini ali na festivalih, pa se raje približajte pravilu enega zaporednega plesa z isto osebo. Zabave so namreč ob plesu namenjene tudi druženju, spoznavanju novih ljudi in s tem, ko vsi omejijo svoje število plesov z eno osebo, se odpre nešteto priložnosti in možnosti za "raziskovanje". Če že želite več plesov, pa naj velja, da naj drugi ples predlaga oseba, ki je bila na prvega povabljena. Če torej jaz nekoga povabim plesat, potem ne predlagam naslednjega plesa spet sama, ampak pustim soplesalcu možnost, da naslednji ples predlaga on - ali pa ne.


Potem pa je seveda veliko odvisno tudi od vas samih. Ali vas zanima druženje, kako ste v nekem večeru razpoloženi, ali ste v obdobju, ko vam je bližje eksperimentiranje ali pa varno, udobno okolje. Pri vprašanju enega ali več plesov namreč ni "pravilnega" ali "napačnega" odgovora. Najpomembneje je, da ste zadovoljni in da vam vaš pristop zagotavlja veliko kakovostnih plesov in prijetnih družabnih trenutkov na dolgi rok.

Katere taktike pa se vi držite? Kateri pristop vam je ljubši? Vabljeni, da svoje misli in odzive zapišete v komentar!

Komentarji

Priljubljene objave