Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

Bodi sprememba, ki jo želiš v svetu

Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu, je slavni izrek Mahatme Ghandija. Vsekakor velja tudi v plesnem svetu. Marsikdaj nas stvari na plesišču motijo, včasih celo prizadenejo. Zato se je na vsake toliko vredno vprašati, kako se v istih "točkah obtožnice" odrežemo mi. Če se bo vsak potrudil pri sebi, lahko plesna scena hitro postane prijaznejša in prijetnejša za vse.


TEŽAVA #1: Nihče me ne povabi na ples

Pogosto slišana pripomba. Nihče me ne povabi plesat. Kaj pa vi, kolikokrat povabite na ples? 

Plesalkam se včasih zdi, da bi morali vedno vabiti moški. Ampak verjemite, tudi moškim godi, če so kdaj povabljeni. Sploh tistim, ki imajo manj "prometa", ker so denimo še začetniki ali zgolj bolj sramežljive sorte.

Na drugi strani pa se plesalci, ki so velikokrat v manjšini, pogosto razvadijo in samo še čakajo, katera od plesalk se bo prva "zagrebla" zanje. In pozabljajo, da je včasih njihovo povabilo lahko tista malenkost, ki bo plesalki spremenila večer in ji narisala nasmeh na obraz.

Če torej želite narediti korak k plesni skupnosti, v kateri bodo vabila na ples kar deževala, začnite s tem, da povabite sami. Plus točke dobite, če povabite koga, ki ga še ne poznate. Morda odkrijete kakšnega novega soplesalca ali soplesalko, s katerim/katero se ujamete in ki vas bo z veseljem naslednjič "povabil/-a nazaj".

TEŽAVA #2: XY nikoli ne pleše z mano

Včasih obstaja kdo, s katerim bi res radi plesali. Morda je to naš plesni učitelj, morda kdo od naših plesnih "sošolcev". Na začetku smo se še potrudili in ga/jo povabili plesat, pa smo bodisi dobili zavrnitev, bodisi občutek, da enostavno ne želi plesati z nami. Če bi čakali, da nas povabi na plesišče ta oseba, bi pognali korenine. Skratka, XY enostavno ne želi plesati z mano, čeprav "pleše z vsemi drugimi".

Včasih je to zgolj občutek, ki je popolnoma neutemeljen, in ne gre za nič osebnega. Pogosto nekdo ne "pleše z vsemi drugimi", ampak samo z izbrano peščico plesalk ali plesalcev - in mi pač ne sodimo v njegov/njen krog "izbrancev". Včasih pa nekdo res ne želi plesati z drugo, točno določeno osebo - lahko zaradi banalnih stvari, kot je denimo naš parfum, ali pa je kaj povezano z našim plesom, osebnostjo ...

Ta zapis ni namenjen razglabljanju o tem, ali je to prav in sprejemljivo. V tem zapisu vas, če se znajdete v taki situaciji, spodbujam, da se vprašate, ali morda tudi vi koga zavračate. Tistega plesnega sošolca, ki se mu potijo dlani? Tisto plesalko, ki se muči že z enim obratom? Spomnite se, kako je "na drugem koncu". Morda pa boste vendarle ugotovili, da lahko "zdržite" kak ples - z nasmeškom na obrazu. Malo empatije lahko dela čudeže.

TEŽAVA #3: Skupina plesalcev se vedno drži zase

Še en pogost očitek je, da se na plesnih zabavah ustvarjajo "klike". Skupaj se držijo plesalci iz istih plesnih šol. Ali pa so v enem koncu bara bachaterji in v drugem kizomberji. Morda se dobri plesalci držijo zase in ne družijo z ostalimi.

Tudi v tem primeru velja, da poglejte sebe. Ali morda tudi vi pridete na zabavo zgolj s točno določenimi ljudmi? Če ne gredo vaši prijatelji, tudi vi ne boste šli, ker ne boste imeli družbe? Vas mogoče vleče k "dobrim" plesalcem, medtem ko nekdo, ki je pravkar začel plesati, vas gleda kot boga in bi umiral za to, da bi lahko klepetal in plesal z vami? Bodite vi tisti, ki "prestopi meje". In to ne tako, da silite k tistim, ki se zapirajo pred vami, ampak najdite tiste, ki vas bodo sprejeli z odprtimi rokami.

TEŽAVA #4: Med plesom gleda naokoli in deluje zdolgočaseno

Tudi to je pogosto očitek, ki ga slišim tako s strani plesalk kot plesalcev. Oseba, s katero plešemo, deluje nezainteresirana in gleda vse naokoli, samo nas ne. Ali pa gleda okoli in nenehno preverja, kdo jo opazuje, praktično nastopa za vse ostale.

Kakšni pa smo mi, ko plešemo denimo z začetniki? Ko smo slabe volje ali nas je malo prej nekdo razjezil? Potrudimo se biti vedno prijazni in nasmejani ter povezani s svojim plesnim partnerjem.TEŽAVA #5: Za hrbtom me opravljajo 

Plesalci in plesalke se družimo na tečajih, zabavah, vikend dogodkih in tako dalje. Pletejo se prijateljske in tudi romantične vezi, s tem pa pridejo tudi manj prijetni odnosi. Včasih tako do nas pride novica, da je nekdo govoril za našim hrbtom, bodisi izražal svoja (negativna) mnenja, bodisi širil lažne novice.

Kako rešiti to težavo? Na druge ljudi težko vplivate, morda se lahko le prijazno pogovorite z njimi. Še pomembneje pa je, da sami ne počnete istih stvari drugim. 

Če se torej zasačite pri opravljanju, se hitro ugriznite v jezik in o osebi raje povejte tri lepe stvari. In nato se premaknite naprej.

Če ste vključeni v pogovor, ki se sprevrže v opravljanje, pa spomnite ostale, da to ni lepo. Potem obrnite potek pogovora ali pa se umaknite. 

Nenazadnje pa ne pozabite - radovednost in ukvarjanje z drugimi sta vendarle zelo človeški lastnosti. Če ste bili tarča opravljanja, se zgolj nasmehnite in pustite ljudem, da imajo svoje veselje. Vi že veste, kaj je res. In na koncu še vedno velja, da resnica vedno pride na dan.

TEŽAVA #6: Nekdo me je udaril/pohodil 

Poškodbe s plesišča imajo včasih žal trajne posledice. S petko lahko komu celo zlomiš kosti v stopalu! Manjše poškodbe so udarci z glavami ob nepremišljenih "dipih", udarci po obrazu zaradi stylinga in podobno. Včasih teče kri. Če ne drugo, je zadeva zelo neprijetna in lahko nekoga za več ur ali celo za preostanek večera "odstrani" s plesišča.

Na plesišču moramo za varnost skrbeti vsi. Prednost pred stylingom naj ima obzirnost! Bodite pozorni, da ne boste vi tisti, zaradi kogar nekdo odšepa za šank. In to velja tako za plesalke, ki morajo nadzirati svoje roke in noge, kot plesalce, ki vodijo in potrebujejo dober občutek za prostor in to, kje so drugi pari in kako se gibljejo.

Še nekaj prijaznih dejanj, ki jih na plesišču pogosto primanjkuje:

- pohvalite svojega soplesalca oz. soplesalko. Bonus točke dobite, če je pohvala res specifično vezana na to osebo, recimo "obožujem tvojo muzikaličnost" ali "s tabo je užitek plesati, ker si vedno povsem osredotočena name".

- pohvalite organizatorja dogodka. Ti pogosto dobijo le peščico odzivov - tiste najbolj navdušene in tiste najbolj kritične. Navdušeni kdaj še pridejo osebno do njih, kritični pa pogosto bentijo prek spleta. Če ste uživali v plesnem večeru, naj vam ne bo problem ob odhodu stopiti do organizatorja in se mu zahvaliti ter povedati, v čem konkretno ste uživali. Če vam kaj ni bilo všeč, prav tako bodite konkretni in konstruktivni, predlagajte boljšo rešitev, namesto da samo naštejete svoje pritožbe. In ne pozabite vsega skupaj pospremiti še s kakšno pohvalo, saj bodo tako organizatorji videli, da niste zgolj nergač, ampak želite s svojo kritiko res nekaj izboljšati.

- kupite pijačo (ali dve). Vem, da plesalci nismo nujno milijonarji in da smo, sploh v določenih obdobjih življenja, lahko veliiiiko na plesnih žurih, včasih celo vsak večer. Vendar ne pozabite, da morajo žuri tudi od nečesa "živeti". Morda je to vstopnina, morda je to prihodek od prodaje pijače. Ampak prostor, natakarji, DJ, vse to stane. Zato ne stokajte, ko je treba plačati vstopnino, in ne hodite natakat vode v svojo steklenico v toaletne prostore. Nič ni zastonj, tudi vaš užitek ne! In verjemite, da od teh zabav nihče ne postaja bogat na vaš račun. Pomagajte pokriti stroške in poplačati vloženi trud.

Komentarji

Priljubljene objave