Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Magna Gopal Spin Technique 1 review

Coronavirus pandemics gave us all a bit more time to try out different things that are available out there online. I personally tried a ton (!!!) of things and it might be valuable to some of you to hear my personal review if you are looking for good programes or trying to decide if you should go for something specific.
So the first thing I'm reviewing is Magna Gopal's Mpowered Spin Technique 1 (for Men and Women). You can find the course here. You can choose between "on1" and "on2" version - however I believe this will only matter at the very end. Anyway, I got the "on2" version.
Also available is the course with live coaching, which I didn't try, so I cannot comment on that.

The regular price of the course when I was buying it was 149 US dollars, but it was reduced to 50 US dollars (plus tax) to support dancers due to coronavirus. I paid for the course myself.
I decided to try out this course because as a teacher I am always looking for ways to …

"Tega pa ne bom naredil-a!"


Včasih se zgodi, da nam je ob določenih gibih, ki jih od nas pričakuje naš plesni učitelj, neprijetno. Kot učiteljica se denimo vedno znova srečam z zadrego številnih plesalcev moškega spola, ko jih prvič prosim, naj zaokrožijo z boki. Plesalkam je lahko neudobno, ko je treba izvesti kak gib, ki ga smatrajo za (pretirano) seksi ali izzivalnega. Kaj imamo plesni učitelji v takih situacijah v mislih in kako se odzvati? Berite naprej.


Ta zapis je spodbudila izkušnja iz nedavnih delavnic salse za ženske. Mimogrede sem med učenjem opazila, da je določen gib za eno od udeleženk neprijeten. Pa ni bilo nič posebej spornega. Konkretno je šlo za "hip roll" oziroma krog, ki ga naredimo z boki.

A čustva drugih so vedno pomembna, tudi če se meni nek gib ne zdi "nič takega". Zato sem hitro ponudila "opcijo B", torej drugačno izvedbo istega koraka s poudarkom na gibu roke namesto bokov. Me je pa to spodbudilo k razmišljanju, kako pristopiti k tovrstnim situacijam kot plesalci.

Vaš učitelj ne misli slabo (sicer zamenjajte učitelja)

Najprej naj poudarim, da plesni učitelji, ko vas učimo ples, v mislih nimamo nič spornega. Ne gre za to, da bi uživali v zadregi svojih plesalcev in plesalk. Prav tako ne želimo spodbujati razvrata na plesišču.

Morda gre zgolj za to, da imamo bolj odprt odnos do gibanja, saj smo skozi leta "dali čez" vse mogoče in znamo istemu gibu pripisati različne pomene. Vsekakor pa skušamo svojim plesalcem in plesalkam zagotoviti kar se da širok nabor "orodij", s pomočjo katerih lahko kasneje skozi ples izražajo sebe, svojo osebnost.

Dejstvo je tudi, da so standardi različni. Kar je nekomu neprijetno, je morda drugemu povsem sprejemljivo. Kar je nekomu neokusno, je drugemu čudovito. Tako pač je.

Na tečaju - poskusite vse 

Moj nasvet je, da na plesnih tečajih, v varnem, nadzorovanem okolju, poskusite vse. Denimo na tečaju salse za ženske, kjer so tudi okoli vas same ženske, pojdite čez sebe in naredite tisti gib ali korak, tudi če ga v resničnem življenju ne bi nikoli izvedli na plesišču.

Morda premaknete kakšno svojo mejo, sicer pa ste vsaj pridobili novo izkušnjo.


Vas morda skrbi, da vas vsi gledajo? Kaj si mislijo o vas? Resnica je - včasih na žalost - da drugi večinoma gledajo sebe. In tudi če se vam zdi, da vas sodijo, bodo čez pet minut že pozabili na vas in se posvetili eni od milijon drugih stvari, ki jih zaposlujejo. Tudi vi se osredotočite nase. In na glasbo.

Povprašajte po "možnosti B"

Če vam nek gib enostavno ne ustreza, pa če je to zaradi sramežljivosti ali česa drugega, vprašajte svojega učitelja oziroma učiteljico po možnosti B. Torej - tega ne želim, s čim lahko zadevo zamenjam? 

Družabni ples vas k sreči ne zavezuje k točno določeni izvedbi posamičnih gibov. Torej jih lahko na plesišču priredite po svoje. Dober učitelj vas bo razumel in bo tudi znal najti verzijo, ki vam bo ustrezala.


Najdite svoj stil in potem dajte vse od sebe

Seveda pa vam bo ples lahko predstavljal tudi odlično orožje za preseganje dosedanjih okvirjev. 

S tem ne mislim, da morate premikati svoje meje ali opuščati svoje vrednote. Prav obratno. Želim, da obdržite svoje meje, svojo estetiko, svoje vrednote - in da vse to pokažete. Ko v plesu najdete sebe, dajte vse to ven. Izlijte svojo dušo na plesišče, naj nič ne ostane skrito.

Bodite 100-odstotno vi, brez opravičevanja, brez pojasnjevanja. Kar vam je všeč in v čem uživate, to pokažite. In tako bo plesni parket postal precej bolj zanimiv, privlačen, nasmejan košček Zemlje.

In še končen nasvet: Če vas nekdo drug spravlja v položaj, v katerem vam je neprijetno, naj vam ne bo problem tega povedati. Če je to vaš plesni učitelj, pojdite k drugemu. Če je to določen plesni partner, ga prijazno opozorite na svoje meje - če jih ne spoštuje, ne plešite z njim. Družabni ples ne pozna "prav" in "narobe". Če nekdo torej vztraja v točno določeni verziji, ki vam ne ustreza, je enostavno nespoštljiv in tega vam ni treba prenašati.

Komentarji

Priljubljene objave