Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Can you get your splits in 30 days?

We all have different goals in life as dancers and as people. For many dancers, especially female, and active people in general, split is one of those goals. Some people just "have it", usually because they were training for it as kids and never really "lost" it. For others, it's a milestone that is really not that practical (well, there is a potential for impressive pictures :P) but just seem to be something that many of us want.

I won't dive a lot into why we want splits. Some people go for handstands, others want cartwheels, a 100 pushups or three minute planks. I am definitely in the "splits" section. Front splits, that is.

Intro - my splits history
Getting back into my front splits was my "lockdown" challenge during coronavirus pandemics. I had time, I didn't move as much as usual, so this seemed like a good thing to keep me moving.
I was never super flexible. As a kid, I don't really remember if I could do a split or not. Anywa…

Vaje za močna stopala in gležnje

Po odličnem odzivu na tri vaje za boljšo artikulacijo stopal Resno plesno nadaljuje s serijo vaj za boljšo "bazo" - tokrat so vaje namenjene predvsem krepitvi mišic v stopalih ter mečih - te so "odgovorne" tudi za vaš gleženj.

1. VAJA: Dvigi na prste na stopnički
 

Dvigov na prste (v bistvu blazinice) pri plesalcih praktično ni nikoli preveč. :) Ne glede na zvrst plesa se moramo pogosto povzpeti na blazinice in tam tudi ostati - vsekakor to velja za vse obrate, sicer pa je sposobnost ohranjanja teže na blazinicah še posebej pomembna za plesalke, ki plešejo/plešemo v visokih petah. Prva predlagana vaja so "klasični" dvigi na prste/blazinice, ki pa jih izvajamo na stopnički - s tem se izognemo "padanju" na pete in bolje nadzorujemo pot tako navzgor kot navzdol.

Dvigi na blazinice vam bodo pomagali okrepiti mišice v stopalih in spodnjem delu nog. Hkrati vam bodo pomagali najti "center" oziroma položaj telesa, v katerem lahko zadržite položaj na blazinicah.

V začetku se lahko ob dvigih oprete na steno, stol itd. Sčasoma pa poskusite oporo opustiti in res razmislite, če oz. zakaj vas "meče" oziroma kako popraviti svojo držo, da boste lahko zadržali svoj položaj v vseh fazah dviga in spusta.

2. VAJA: Dvigi na prste z žogo

 
 
Omenjena vaja je zelo podobna prvi, vendar pa pri njej še posebej pazimo na to, da je naša teža na notranjem delu stopala oziroma da naši gležnji težijo en proti drugemu. S tem izboljšamo stabilnost in preprečimo zvine, še posebej ko plešemo v visokih petah.

Cilj vaje je preprost: dvigi in spusti, ne da bi žoga padla na tla. Namesto žoge lahko uporabite tudi kak drug predmet, denimo zvito brisačo, joga kocko ali kaj podobnega.

3. VAJA: Odmik gležnja
 


To vajo boste najlažje izvajali z elastičnim trakom, improvizirate pa lahko tudi s kako drugo raztegljivo tkanino. Vajo izvedete tako, da spodnji del stopala (okoli blazinic) ovijete v elastiko, prosta konca naj bosta obrnjena proti notranjemu delu noge, da torej elastika gleženj vleče na notranjo stran. Iz tega položaja stopalo odmikajte navzven. Gib ne rabi biti velik, lahko gre samo za par centimetrov oziroma zgolj toliko, da se mišice aktivirajo. Ta vaja prinaša večjo moč gležnja in s tem boljši nadzor ter več varnosti, sploh pri plesu v petkah.


Ste morda poskušali redno izvajati katere od predlaganih vaj? Kakšna je vaša izkušnja, opažate kaj napredka ali sprememb? Vabljeni, da svoje izkušnje zapišete v komentar!

Komentarji

Priljubljene objave