Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

Vaje za artikulirana stopala

Nadzor nad stopali je za dober ples nujen. Pomaga nam pri hitrosti, stabilnosti in sami estetiki plesa. Spodaj boste našli tri vaje, ki lahko "zbudijo" vaša stopala, okrepijo njihovo moč ter predvsem močno izboljšajo  vaš nadzor nad njimi ter posledično njihovo artikulacijo.

1. Menjavanje palec - drugi prsti


Pri tej vaji najprej od tal dvignete palce, medtem ko ostali prsti ostanejo na tleh. Nato zamenjate - dvignete ostale prste, medtem ko so palci na tleh. S to vajo krepite nadzor nad različnimi majhnimi mišicami v stopalu. Če je vaja sprva pretežka, si lahko pomagate s tem, da z rokami fizično dvignete ali na tla potisnete posamične prste.

2. "Igranje klavirja"


Nadgradnja prejšnje vaje. Tokrat dvigujete vsak prst posebej in vsakega posebej tudi odlagate na tla. Pazite, da pri tem teža ostane na notranjem delu stopala. Začnite zelo počasi, pomagajte si z rokami. Kmalu bo postalo lažje!

3. "Zajemanje"


Ta vaja cilja na nekatere druge mišice v vašem stopalu. Izvajate jo lahko z elastičnim trakom, če želite večjo zahtevnost, ali brez njega. S stopalom naredite gib, kot da bi želeli s prsti na nogah zagrabiti nek predmet ter ga potegniti k sebi. Nato zamenjate smer giba. Tudi tokrat začnite počasi in nato s pridobljenim nadzorom povečujte hitrost.


Vsako od vaj na začetku ponovite 15- do 20-krat z vsako nogo, nato lahko število ponovitev tudi povečujete. Priporočam vam, da vaje naredite vsaj 4- do 5-krat tedensko, tako boste hitro opazili rezultate. Še namig: vaje lahko izvajate v pisarni pod pisalno mizo, med kuhanjem, če imate veliko prostora v čevlju, pa tudi med čakanjem v vrsti... ;)

Komentarji

Priljubljene objave