Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

Magic Slovenian Salsa Festival - januarska magija v Ljubljani

Plesalci salse, bachate in kizombe verjetno poznate Magic Slovenian Salsa Festival. Gre za največji salsa festival pri nas, ki ponuja kopico plesnega izobraževanja ter še več zabave. V tem zapisu bom opisala svojo izkušnjo letošnjega festivala, ki je potekal med 17. in 20. januarjem v Ljubljani.

 MSSF: Unionska dvorana. Foto: MSSF Facebook (https://www.facebook.com/Magicsalsafestival/)

Magic Slovenian Salsa Festival (MSSF) se na spletni strani predstavlja kot "srčen festival z očarljivo gostoljubnostjo, čudovitim prizoriščem, top inštruktorji, odličnimi plesalci, najboljšimi DJ-ji ter zelo enostavnim bivanjem v festivalskem hotelu za res dobro ceno". Svoje obljube tudi izpolnjuje. Pa gremo kar po vrsti.

Delavnice

Organizatorji MSSF poskrbijo tako za salsa kot za sensual navdušence. Letos se je razmerje inštruktorjev nekoliko bolj nagibalo v smeri salse, še posebej salse on2. Vabljenih učiteljev salse iz tujine ni veliko (vsaj ne v primerjavi z neskončnimi line-upi nekaterih večjih festivalov), a so resnično vrhunski in pokrivajo najrazličnejše stile - na 1, na 2, afro-kubanske vplive, od začetnikov do top plesalcev.

Sensual scene ne bom niti skušala ocenjevati, ker se tega dela festivala nisem udeležila. Vsekakor pa mislim, da je bilo s slavnimi imeni, kot sta Afrolatin Connection ter Gaby y Estefy, dobro poskrbljeno tudi za ljubitelje "nežnejših" ritmov.

 MSSF: Bootcamp nastop. 
Foto: MSSF Facebook (https://www.facebook.com/Magicsalsafestival/)
 
Posebnosti festivala sta master delavnici ter bootcamp. Čast master delavnic (delavnice na izredno visoki ravni, dostopne tudi tistim, ki sicer ne želijo kupiti "full passa") je pripadla Tanii in Charlieju ter Terryju in Cecile. Bootcamp (6 ur delavnic za učenje koreografije ter nastop na nedeljskem žuru) pa je tokrat izvajala Bersy Cortez.
Master delavnice so vsekakor odlična priložnost za tiste, ki radi dolgo spijo, ne želijo potratiti preveč energije na delavnicah ali jim običajne delavnice ne predstavljajo izziva. Tako se lahko zelo poceni vendarle učijo od najboljših ter spremljajo trende. Priporočam!

Bootcamp pa je izredno intenzivna izkušnja. Sama se ga letos na MSSF nisem udeležila, sem se ga pa lani. Vsekakor priporočam, da se takega programa udeležite vsaj enkrat, a se zavedajte, da se boste morali zaradi njega odpovedati večini drugih delavnic, popoldanskim preplesavanjem, velikemu delu večernih žurov (ker boste utrujeni), druženju, kar nekaj uram spanja. Celotna izkušnja je sicer tega (lahko) vredna - naučite se (lahko) ogromno, nastopate ob svetovni zvezdi, bolje spoznate učitelja in njegov način dela in treniranja, pridobite inspiracijo za prihodnjih nekaj mesecev in spletete tesne vezi z drugimi "bootcampovci". Nekateri učitelji tudi olajšajo življenje udeležencem bootcampa s tem, da jim vnaprej posredujejo video posnetke koreografije, tako da se lahko vsaj par dni vnaprej že naučijo nekaj korakov. Ko je treba na oder, je dodaten teden časa za študiranje materiala zlata vreden (govori se, da je bilo tako tudi letos na MSSF).

Sama sem obiskala delavnici Rodriga in Bersy ter Tanie in Charlieja, obe sta bili enostavno vrhunski - zabavni, poučni, navdihujoči. Imela sem tudi čast voditi delavnico salse v paru z Seanom iz Londona in kljub temu, da je šlo za zadnjo delavnico v nedeljo, se je z nama trudilo lepo število parov - hvala vsem! Svoje plesno izobraževanje ta vikend pa sem nadgradila še z eno privat plesno uro, ki je izpolnila vsa moja pričakovanja ... Skratka, zelo zadovoljna. :)

Pohvale organizatorjem tudi za točnost pri delavnicah v smislu začetka in zaključka, učitelji so vedeli, kaj naj bi učili in na kateri zahtevnostni ravni, "štimale" pa so tudi vse tehnične podrobnosti - od ozvočenja in mikrofonov, prek visokih odrov, da so vsi udeleženci lahko dobro videli inštruktorje, do ustreznih tal.

 Zabave

Na MSSF smo se lahko udeležili dveh tipov zabav: popoldanskih in večernih. Pred-zabava v četrtek je potekala na Ljubljanskem gradu. Čudovito prizorišče, žal pa so plesišče presekale številne stopnice. Tako da je bilo prostora za ples relativno malo. Škoda, saj je bilo dobrih plesalcev že kar precej. Sama sem kolebala, ali naj se tega žura udeležim ali ne, pa sem se ga - in mi ni bilo niti najmanj žal.

 MSSF: Četrtkov pre-party na Ljubljanskem gradu. 
Foto: MSSF Facebook (https://www.facebook.com/Magicsalsafestival/)

Tekom vikenda pa so večerne zabave potekale v hotelu Union, in sicer v veliki in čudoviti Unionski dvorani (salsa) ter dveh manjših dvoranah (bachata in kizomba). Na bachati in kizombi nisem bila :D ker je bila salsa dovolj zanimiva.

Velike pohvale za prizorišče, ki nudi dovolj prostora za ples. Nekaj gneče se tradicionalno ustvari pri odru in v bližini vhoda v dvorano, a kdor je želel najti proste kvadratne metre, jih je večinoma brez večjih težav našel. Velika je bila tudi bera res vrhunskih social plesalcev in plesalk, odlično delo so opravili tudi DJ-ji. Nič čudnega, da so se zabave zavlekle do 7. ure zjutraj in še čez!

Še ena velika uspešnica pa so popoldanska preplesavanja. Odlična glasba in sproščeno vzdušje (večina plesalk brez petk, športna oblačila...) sta poskrbela za ples čez cel popoldan. Sploh v poznejših urah je sicer zavladala nepopisna gneča, ki jo je spremljala precejšnja vročina, a nihče ni nehal plesati - tako fino smo se imeli. :)

MSSF: Utrinek s popoldanskega preplesavanja.
Foto: STEVEN ISAACS Facebook (https://www.facebook.com/steven.isaacs.921)
Velika pohvala plesalkam in plesalcem tokrat velja za obzirnost na plesišču! Pogosto stokamo, da nas je kdo pohodil ali udaril. Tokrat moram reči, da sem kar precej plesala v veliki gneči, a so bili vsi pozorni in prijazni. Seveda je prišlo do občasnih dotikov in "flipov", ki pristanejo v kom drugem, a generalno gledano - bravo.

Plus velja dejstvu, da so ob robu plesišča v Unionski dvorani postavljeni stoli, ki omogočajo počitek, medtem ko lahko še vedno opazuješ dogajanje na plesišču in morda iščeš navdih. Zunaj dvorane pa so prav tako nameščeni udobni stoli, ki nudijo odmik od plesnega dogajanja in klepet. 

Minus pa je zame bar, ki je lociran zgolj zunaj dvorane in pred katerim se običajno tudi vije vrsta. To pomeni, da moram večinoma prekiniti ples in zapustiti dvorano za kar nekaj časa, če želim do steklenice vode.

MSSF je v soboto ponudil tudi odličen show program. Kratko in sladko in vsekakor s številnimi dih jemajočimi točkami!

Bonbončki

Bonbončki so tista dodatna ponudba, ki ne sodi med (tipične) festivalske aktivnosti, ampak lahko občutno izboljšajo celoten vtis. V primeru MSSF je to denimo "Magic Trip" v Postojnsko jamo v organizaciji festivala, ki poteka v soboto. Po ocenah tujcev, s katerimi sem govorila, pa so to še:
  • očarljivost Ljubljane in Slovenije (kar precej se jih je tekom vikenda odpravilo na Bled); 
  • nizke cene (tujci iz Londona ali Pariza so bili nad obrokom, ki stane denimo osem evrov, absolutno navdušeni);
  • prizorišče "vse v enem" - v hotelu lahko spiš, ješ, piješ pred zabavo in plešeš, greš na zajtrk in se nato vrneš v sobo, ne da ti je treba obuti čevlje ali obleči plašč.
 MSSF: Priljubljeni zmajček je odlična kulisa za nepozabne fotografije. 
Foto: MSSF Facebook (https://www.facebook.com/Magicsalsafestival/)

Pod črto lahko rečem, da gre za vrhunski plesni festival, ki ponuja kaj za vse - navdušene "social" plesalce, tiste, ki bi se radi učili, ali tiste, ki jih zanima predvsem druženje in spoznavanje novih ljudi. Organizacija je na zavidljivi ravni in kljub pomislekom, ki smo jih mnogi imeli ob prvi izvedbi festivala, kako se bo obnesel januarski termin, so organizatorji dokazali, da je z vrhunskim delom mogoče pritegniti najboljše evropske in celo svetovne plesalce ne glede na čas v letu.
Še en splošen nasvet za salsa festivale - ponudbe je vedno ogromno in vsega se ni mogoče udeležiti. Zato vnaprej razmislite, zakaj se odpravljate na festival - želite morda predvsem novo plesno znanje ali predvsem zabavo? Če vam bo jasno, kaj je vaša prioriteta, boste lažje rekli "ne" vsem drugim mikavnim stvarem.
Bi si pa želela, da bi bila spletna stran festivala nekoliko bolj posodobljena - denimo z urnikom delavnic, aktualnimi informacijami o učiteljih (nekateri niso niti navedeni, primer Dado in Conny), da niti ne govorim o tem, da uvodni nagovor omenja "četrto izdajo" festivala, medtem ko je bila letošnja seveda peta. Organizatorji se bolj zanašajo na komunikacijo na spletnih družbenih omrežjih, a je zame osebno spletna stran veliko bolj prijetna za pregledovanje od kupov objav v raznih Facebook skupinah. Ne trdim pa seveda, da se večina pri tem strinja z mano - večina verjetno spletne strani ni niti skušala obiskati.

Sicer pa vsekakor priporočam MSSF vsem slovenskim plesalcem in plesalkam. Je festival drag? Ni, če vstopnice kupite dovolj zgodaj!  Pa tudi če se odločate v zadnjem trenutku in je vaša denarnica tanka, imate veliko možnosti, da podprete ta domači dogodek. Denimo z udeležbo na popoldanskem preplesavanju (15 eur) ali master delavnici (15 eur). Navsezadnje je dogodek le enkrat letno in če ste ga zamudili, boste morali na naslednjo priložnost čakati več kot 350 dni. ;)

Iskrene čestitke organizatorjem za vrhunski dogodek, v katerega je v začetku verjel le malokdo.  MSSF je dokaz, da se z vizijo in predanostjo da delati ... magijo.

 MSSF: Avtorica tega bloga "v akciji". 
Foto: MSSF Facebook (https://www.facebook.com/Magicsalsafestival/)

Kaj pa vi, ste bili na festivalu? Če da, kako ste ga doživeli, kaj vam je bilo všeč in kaj bi spremenili? Če se ga niste udeležili, zakaj ne? Vabljeni, da svoje mnenje zapišite v komentar!

Komentarji

Priljubljene objave