Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

Ličila, oblačila in plesTokratni zapis je bolj razmišljanje o temi, ki se večkrat pojavi v plesnem svetu - temi oblačenja, ličenja in na splošno urejanja za plesne dogodke. Spodaj je nekaj mojih misli na to temo, vsekakor pa ste vabljeni, da vi zapišete svoje v komentarju!


Nedavno je na Facebooku nekdo izpostavil plesni (salsa, bachata) dogodek, v katerem so organizatorji vabili na "zabavo brez ličil" (No Makeup Night). Takole so zapisali:

When you look at your bare face in the mirror, are you happy with what you see? Natural hair, natural beauty, natural body…do they satisfy you? We are all keenly aware that the standards of beauty imposed on us by modern exert so much pressure on women that many if not the majority feel that makeup is an essential element to their daily routine. This week, after the costume and makeup excesses of Halloween, Baila Con Gusto Montreal hopes you’ll join the “No Makeup” movement during our #NoMakeup Night! To this effect, we encourage you to post your #Nomakeup selfie on the event’s Facebook page. We’ll also have a makeup removal station at Espaces des Arts, for those who wish to go bare at our party. So ladies, dare to reveal your natural beauty with a selfie and in person. Gentlemen, encourage your friends and partners to embrace and love their bare faces, and show up with #nomakeup!

Za tiste, ki ne govorite angleško - besedilo med drugim izpostavlja pritisk sodobne družbe, ki postavlja izredno visoke standarde lepote, zaradi katerih večina žensk meni, da so ličila nujen del njihove dnevne rutine. Ženske poziva, da razkrijejo svojo naravno lepoto z objavo fotografije brez ličil v Facebook dogodku in udeležbo na dogodku brez make-upa. Moški spol pa je v tekstu pozvan, naj svoje prijateljice in partnerice spodbudijo, da vzljubijo in sprejmejo svoj goli obraz.Ta dogodek mi je dal misliti o tem, ali in kako na naše doživljanje plesa oz. plesnih dogodkov vplivajo ličila, oblačenje in drugo. Še dodatno pa so tukaj izkušnje številnih plesalk, ki tožijo, da bolj razgaljene in bolj "namazane" punce na žurih lažje pridejo do plesa in tudi več plešejo. Mnoge so celo same opazile, da kadar se "zrihtajo", dobijo več plesov, kot kadar se ne.

Naj dodam, da od moških (plesalcev) nisem slišala, da bi imeli take izkušnje. Verjetno pa velja marsikaj od prej zapisanega tudi zanje - da denimo plesalci v srajci lažje dobijo pozitiven odgovor na vabilo na ples od tistih v trenerki. Ne? :) Moška mnenja so zelo dobrodošla!

Torej, ličila ali naravna lepota? 

Preden berete naprej, naj poudarim, da je vse spodaj zapisano zgolj moje menje. In mnenja niso pravilna in napačna, lahko so le različna. Če imate vi drugačno mnenje, ga zato delite v komentarju! A vse skupaj vzemite le kot razmišljanje, saj pri teh zadevah ni "resnice".

Najprej glede dogodka brez ličil. Moram priznati, da me je ta precej zbodel, predvsem s predpostavko, da če nekdo nosi ličila, to pomeni, da se ne sprejema takšnega, kot je, in nima rad svojega naravnega obraza.


Ker namreč - jaz nosim ličila. Ne vedno, ampak pogosto. In vsekakor vedno na plesne zabave. In to nikakor ne pomeni, da se nimam rada.

Nekateri se za ličili skrivajo. Drugi z ličili kažejo svoj pravi karakter oz. se skozi ličila izražajo. Nekateri se naličijo ravno zato, ker se imajo radi. Denimo če prikriješ temne kolobarje okoli oči, ki kažejo, da si zadnje dni slabo spala. To pomeni, da se nimaš rada? Ali zgolj ne želiš, da se okolica sprašuje, ali si bolna

Nanašanje ličil je ob tem lahko zelo zabavno, predvsem pa - to je zame eden najpomembnejših razlogov, zakaj se ličim - te lahko spravi v "pravo" razpoloženje. Spomnite se nanašanja bojnih barv pri nekaterih plemenih pred boji, lovom ali obredi!


Pa še malenkost znanosti. Študija, opravljena med japonskimi študentkami in objavljena leta 2013, je pokazala, da študentke, ki ličila nosijo dva ali več dni v tednu, spijo bolj kakovostno od tistih, ki ličila nosijo en dan v tednu ali manj. Tiste, ki so bolj redno skrbele za svoje lase, pa so se težje razjezile zaradi malenkosti od kolegic, ki so za lase skrbele manj redno.

Torej pod črto: ličila zame ne pomenijo ene ali druge stvari - nekoga, ki se ima ali se nima rad. Razlogi za nošenje ličil so lahko takšni ali drugačni, vsekakor pa bo najbolje, če se vsi vzdržimo enostavnih sodb.

Trenerka ali "minič"?

In potem so tu še oblačila. Ali moramo na plesne dogodke obleči nekaj lepega, bleščečega in neudobnega? Nam je zagotovljena možnost, da smo še vedno "mi"?


Osebno oblačila prilagajam:
  • plesu, ki ga bom plesala;
  • lokaciji zabave;
  • trenutnemu počutju.
Glede plesa je verjetno jasno - če grem na on2 salsa žur se bom oblekla drugače kot če grem na r'n'b večer. Za swing se bi oblekla drugače kot za tango. Vsak ples ima svoje korenine, svoje značilnosti in primerna oblačila nam lahko pomagajo to naravo plesa še bolj izpostaviti in se vanjo vživeti.

Glede lokacije - o
sebno si ne znam predstavljati, da bi šla na ples v čudovito plesno dvorano, kot je denimo Festivalna dvorana, v trenerki. Enostavno bi se počutila, kot da ne sodim tja. Prav tako si ne znam predstavljati, da bi šla na kako vaško veselico plesat v kratki svetleči oblekci. Obenem pa velja, da obstajajo elegantne obleke, pa tudi hlače in topi. Če mi kak večer ne paše ozko krilo, ga seveda ne bom oblekla. Elegantna, zabavna, norčava ... sem lahko na tisoč načinov.

In smo že pri zadnji točki, trenutnemu počutju. Leta izkušenj so me izučila ;) da sedaj oblačila vedno prilagodim temu, kako se nek večer počutim. Želim izžarevati eleganco? Se želim predvsem zabavati? Želim biti brezskrbna ali morda že cel dan poslušam r'n'b? Kot oseba definitivno nisem zgolj elegantna ali zgolj zabavna ali zgolj zapeljiva ali zgolj sproščena. En dan sem bolj eno, drug dan sem bolj drugo. In za vsako od počutij mi je na voljo cel kup "outfitov".


Ali bolj "zrihtani/-e" plesalci/-ke plešejo več?

Pa smo pri točki, ki je za marsikoga precej boleča. Odgovor je po mojem mnenju odvisen predvsem od okoliščin - kako dolgo nekdo pleše in ali je na zabavi s svojo "klapo" ali sam. Če ste v novem okolju, kjer vas nihče ne pozna (denimo na žuru v tujini), boste verjetno precej lažje prišli do plesa primerno urejeni. 

Poseben poudarek tukaj velja izrazu "primerno". Če boste denimo plesalke šle na salso v trenerki in tenis copatih, bo večina na prvi pogled verjetno presodila, da niste vešče plesa. Če boste šle v obleki midi dolžine in plesnih čevljih, boste verjetno s plesnega vidika izpadli precej bolj kredibilno. Če boste šle v miniču, topu brez naramnic in ovešene s kupi nakita, pa boste verjetno precej oblegane, a ne zaradi plesa. ;)

Če boste šli ven s svojimi prijatelji, pa bodo ti verjetno z vami plesali enako, če boste oblekli kavbojke ali vrečo za smeti. :) Bolj vas ljudje poznajo, manj je pomembno, kaj imate oblečeno. Po obleki namreč sodimo neznance, pri nam znanih osebah pa že prevladajo plesne sposobnosti in karakter.


In nenazadnje, pomislite, ali se ljudje takrat, ko ste bolj ali manj urejeni, res odzivajo na vaš videz ali pa morda prevlada vaša energija? Vsi imamo dneve, ko se nam ne da urejati. Ampak na te iste dneve se nam običajno ne da tudi kaj drugega - plesati, klepetati, morda smo bolj tečni ali kritični. Če namreč urejanje "preskočite" zgolj zato, ker vam vaša ljubezen do plesa ne dovoli niti minute več sedeti doma in se vam tako mudi na žur, dvomim, da boste prav veliko sedeli. :)

Nekaj splošnih nasvetov

Nekaj stvari pa pri oblačenju za plesne zabave vendarle velja. Ko izbirate oblačila, ličila in pričesko, upoštevajte naslednje:

- veliko se boste gibali. Oblačila in pričeska naj vam to omogočajo.
- zelo verjetno vam bo vroče in se boste potili. Vsekakor to upoštevajte pri načrtovanju outfita (in morda prinesite s sabo rezervno majico).
- pazite, da se vam ličila v "tropskih" razmerah ne spremenijo v barvne zmazke.
- plesni partner/plesna partnerica se bo dotikal/-a vaših rok in hrbta. Pazljivo torej z raznimi olji in kremami.
- veliko boste na nogah. Izberite prave čevlje (da o tehniki in zdravju vaših gležnjev in kolen ne govorim).
- pazljivo z nakitom, še posebej tistim na rokah (prstani, zapestnice, ure). Pazite tudi pri velikih uhanih, da se kdo ne zaplete vanje - zna biti precej boleče. Pazite tudi, da preveč ne "okrasite" svoje pričeske, saj se ob obratih in raznih zapletenih figurah rado kaj kam zatakne.
- razmislite o pričeski. Lasje čez oči, lasje, ki vam silijo v usta ali se "prilepijo" na lip gloss, lasje, ki se zapletejo v gumb na rokavu srajce plesnega partnerja, lasje, s katerimi med obrati "prebičate" plesnega partnerja ... nezaželeno.
- pazite na oblačila z raznimi trakci. Sploh če so ti trakci edino, kar vaše bolj ali manj intimne dele varuje pred tem, da jih pokažete širnemu svetu. Ja, na salsi se hitro kaj zatakne. :)
- pazite na oblačila z veliko blaga. Pri tem mislim na razne "batwing" tope ali nabrane obleke. Preveč blaga lahko ovira plesalca pri vodenju.
- pazite na kroj kril. Dvakrat se zavrtite pred ogledalom doma in sprehodite se do kuhinje in nazaj. Ni namreč hujšega kot šele na žuru ugotoviti, da se krilo med obrati dviguje in razkriva vaše spodnjice ali da že pri prvem koraku zleze do bokov.

 
 
Kakšno pa je vaše mnenje, kakšne so vaše izkušnje? Ali se plesalke (in morda tudi plesalci) za zabave naličite? Raje plešete z naličenimi ali nenaličenimi plesnimi partnerkami (partnerji)? Dajete pri oblačilih prednost udobju ali videzu? Opažate razliko pri tem, koliko plešete, glede na to, kako se uredite? Koliko razmisleka sploh namenite oblačilom in svojemu siceršnjemu videzu? Vabljeni, da svoje razmišljanje zapišete v komentarjih!

Komentarji

Priljubljene objave