Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

Pravljičnih devet za pravljičen plesni december

December ne prinaša le praznikov, ampak tudi kup dogodkov, zaključkov in zabav. Resno plesno tokrat ponuja pravljičnih devet nasvetov, s katerimi se boste plesalci lažje prebili skozi verjetno najbolj natrpan mesec v letu. Naj bo tudi ta pravljičen!

1. Poskrbite za imunski sistem

Najslabše, kar se vam lahko zgodi, je, da obležite v postelji in zamudite veselo dogajanje zaradi bolezni. Poskrbite za svoje zdravje z zdravo prehrano, razmislite o raznih dodatkih (lahko posežete po pripravkih iz lekarne ali "zdravilih" iz domače lekarne, kot sta jabolčni kis ali kefir).

Za obnavljanje telesa je nujen tudi spanec, zato si ga poskusite privoščiti čim več. Ne pozabite tudi na rekreacijo (če boste na zabavah pridno plesali, boste verjetno to lahko že "odkljukali") in preživite čim več časa na svežem zraku.


2. Poskrbite za svoje telo

Ure in ure plesa, več dni v tednu ali zaporedoma, terjajo svoj davek. Da boste lahko čim več plesali, v vmesnem času razvajajte svoja utrujena telesa, denimo s kopeljo ali masažo. Za slednjo lahko morda prosite tudi partnerja ali otroke in seveda nato povrnete uslugo.

Super opciji sta tudi samomasaža s penastim valjem ali s teniško žogico. Zelo priporočam še, da si vzamete čas za raztezanje.

Tudi če niste vrhunski plesalci, bodo namreč ure plesanja in stanja, za plesalke pogosto v petkah, terjala davek na vaših nogah, hrbtih, stopalih in podobno. Že z nekaj minutami raztezanja ali masaže boste razbremenili mišice in morda preprečili celo kakšno poškodbo.

3. Poskrbite za hidracijo ...

Med 60 in 70 odstotki teže našega telesa predstavlja tekočina. Da lahko telo deluje optimalno, mu moramo zato zagotoviti dovolj tekočine. Idealna sta voda ali nesladkan čaj, seveda pa štejejo tudi druge pijače in hrana (denimo juhe, zelenjava ali sadje).

O tem, koliko tekočine moramo dejansko popiti, se strokovna mnenja razlikujejo, vsekakor pa nisem nikjer zasledila, da bi kdo zagovarjal manj kot osem kozarcev (okoli liter in pol) tekočine dnevno. Sploh v času večjih fizičnih obremenitev ne bo nič narobe, če boste popili še več.

Poskrbite torej, da vas bo tekom celega dne redno spremljala steklenica z vodo ali pa se navadite sprehodov do pipe.


4. ... a ne pretiravajte z alkoholom.

Plesne zabave so pogosto povezane z večjimi količinami alkohola. A če nameravate na več kot eno zabavo in nimate na voljo več dni za regeneracijo, vam seveda svetujem, da se pri alkoholu omejite. 

Kozarec vina ali piva ali pa en koktejl na večer vas seveda ne bo zbil na tla. Kaj več pa ... no, upoštevajte svoje meje. In ne pozabite vsake alkoholne pijače pospremiti s kozarcem ali dvema vode!

5. Popazite na finance

Vsi vemo, da je december zelo naporen za denarnico. Upoštevajte svoj proračun in ga primerno razporedite čez mesec.

Bodimo realni, večina bo že zastavljeni proračun vsaj malo presegla. Če sploh nimate pregleda nad svojimi financami, pa zna biti december za vas že skoraj mala katastrofa.

Absolutno plačajte vstopnino za plesne dogodke (če organizatorji ne bodo zaslužili, naslednje leto dogodka morda sploh ne bo več), pri ostalih zadevah, kot so oblačila, ličenje in izdatki za hrano in pijačo pa se prilagodite svojim možnostim. Več denarja ne pomeni nujno, da se boste imeli bolje!

Razmislite tudi, na katere zabave boste zagotovo šli, in vstopnice kupite vnaprej. S tem boste lahko pogosto prihranili kak evro. Če se odločate za zabavo v zadnjem trenutku, pa morda velja preveriti, če kdo prodaja svojo vstopnico. Zaradi bolezni in drugih obveznosti se rado zgodi, da kdo v zadnjem trenutku ne more iti in vstopnico po nižji ceni ponuja prek Facebooka ali drugih omrežij.

Preverite tudi, ali se vaši cilji in želje morda ujemajo s cilji in željami vaših plesnih kolegov. Delite strošek za taksi ali se skupaj odpeljite na tisto zabavo v sosednje mesto. Ne le, da boste delili stroške, ampak zna biti še precej bolj zabavno.


6. Pri oblačenju naj glavna pozornost velja udobju

Oblačila so morda bolj občutljivo področje za plesalke kot za plesalce, ne pa nujno. Leta izkušenj so me naučila, da je prvi pogoj, da vam je v oblačilih udobno.

Nič vam ne bo pomagala mini svetleča oblekica, če v njej ne boste mogli niti stati brez skrbi, da se vam vidijo spodnjice, kaj šele da bi plesali. Ne boste se dobro zabavali v kravati, ki je niste vajeni in vas tišči.

Ob tem dobro prebrskajte svojo omaro in razmislite, ali res morate kupiti tisti nov top, da se boste imeli fino. Vsekakor ni treba, da gre za vaš videz celo premoženje, raje razmislite, kako pametno uporabiti osnovne kose, kot je črna obleka srednje dolžine, ter dodatke, s katerimi lahko vsak večer vdahnete drugačen videz. In tudi če se vaš videz kdaj ponovi - koga briga? ;) Glavno, da se zabavate!

 

7. Poskrbite za ličenje in pričesko

Vsi nismo veliki privrženci ličenja in s tem ni nič narobe. Vseeno pa je nekoliko žalostno, da v oblačila denimo vložite veliko razmisleka in morda tudi denarja, pozabite pa na obraz, na katerega bodo najbolj osredotočeni vaši sogovorniki in soplesalci. Niso potrebni kilogrami pudra in umetne trepalnice, poskrbite pa, da ste urejeni primerno glede na vaš preostali videz.

Ne pozabite tudi, da je zdrava koža najboljši make-up. Drugi nujni koraki dobre "priprave" pa so še ščetkanje zob (ali pa vzemite s sabo vsaj žvečilni gumi) - slab zadah bo nadvladal vaša siceršnja prizadevanja - ter uporaba deodoranta (in morda tudi parfuma).

8. Vzemite si čas le zase

V vsej noriji, povezani z zabavami, si ne pozabite vzeti trenutka zase. Posedite v miru in tišini, na "svoj" način - nekdo bo meditiral, drug morda spil skodelico kave, tretji prelistal časopise, četrti šel na sprehod. Pomembno je, da preverite, kako se počutita vaša telo in um. Tako lahko preprečite razne prihajajoče katastrofe na področju telesnega in duševnega zdravja.


9. Recite ne brez slabe vesti

Če vse skupaj za vas postane prenaporno, recite ne brez slabe vesti. Določite svoje prioritete. Odpovejte se "pre-partyju" in se raje naspite, izpustite svoj redni plesni tečaj (enkrat vas ne bo ubilo, samo ne pričakujte, da vam bo plesna šola vrnila denar ;)), zapustite zabavo zgodaj, če vam vzdušje ne odgovarja ali ste enostavno utrujeni.

Naj bo december plesen, ne stresen!

Imate tudi vi kak nasvet za preživetje v decembrski plesni party džungli? Imate svoje strategije in taktike? Zapišite jih v komentar!

Komentarji

Priljubljene objave