Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Can you get your splits in 30 days?

We all have different goals in life as dancers and as people. For many dancers, especially female, and active people in general, split is one of those goals. Some people just "have it", usually because they were training for it as kids and never really "lost" it. For others, it's a milestone that is really not that practical (well, there is a potential for impressive pictures :P) but just seem to be something that many of us want.

I won't dive a lot into why we want splits. Some people go for handstands, others want cartwheels, a 100 pushups or three minute planks. I am definitely in the "splits" section. Front splits, that is.

Intro - my splits history
Getting back into my front splits was my "lockdown" challenge during coronavirus pandemics. I had time, I didn't move as much as usual, so this seemed like a good thing to keep me moving.
I was never super flexible. As a kid, I don't really remember if I could do a split or not. Anywa…

Bo (plesno) leto 2019 tvoje najboljše doslej?

Sodite med ljudi, ki ob začetku novega leta radi pregledajo leto, ki je za njimi, postavijo cilje, sklenejo zaobljube za boljšo prihodnost? Ali je 1. januar za vas le še en dan, novoletne zaobljube pa ste nehali postavljati že pred leti, ko ste si priznali, da dlje kot do februarja pač nikoli ne vztrajate?

Osebno moram priznati, da mi je refleksija ob iztekanju leta zelo blizu, pa tudi za leto, ki prihaja, želim postaviti jasne cilje. Nenazadnje je tudi narava v tem obdobju zazrta vase in se pripravlja na novo rast, ob tem pa si v času praznikov in dopustov lažje vzamem kako uro zgolj zase.

Res je, da stvarno gledano ni nekega pametnega razloga, zakaj bi moralo biti prav novo leto "velika prelomnica". Na drugi strani pa - zakaj ne? 😉 Vzemite si čas zase, preglejte svojo dušo in napravite nove (plesne in neplesne) korake k življenju, ki vas bo osrečevalo.

 

Stvar, ki vam bo na poti do ciljev pomagala, je jasen razlog, zakaj. Če bo denimo vaš cilj večkrat obiskati plesne zabave, se vprašajte, zakaj - želite morda namesto sedenja pred televizorjem bolj kakovostno preživeti prosti čas v gibanju in med ljudmi? Vas plesni večeri navdajo z energijo, se tam veliko smejete, morda najdete navdih? Spomnite se svojega razloga, ko vas bo naslednjič na mrzel februarski večer vleklo v pižamo namesto v elegantno plesno obleko.

Želite na najmanj pet plesnih festivalov? Spet si jasno odgovorite na vprašanje, zakaj - morda tam spoznavate nove, zanimive ljudi, se ogromno naučite ali širite svoja obzorja? Jasen "zakaj" vam bo pomagal, ko se boste morali odločiti, ali boste za 100 evrov raje kupili novo obleko ali vstopnico za festival.

Ne pozabite tudi, da je pot k uresničitvi velikih ciljev praviloma dolga, kar pomeni, da se nima smisla preveč zaganjati na samem začetku. Tecite maraton, ne sprinta. Ob tem pa ne pozabite, da ne šteje le cilj, ampak tudi pot do njega - proslavljajte male zmage in si odpustite zdrse.

Morda boste ob koncu leta ugotavljali, da katerega od zastavljenih ciljev niste  dosegli. Nič hudega -  če se mu boste vsaj malo približali, boste naredili več od večine ljudi, ki skozi življenje tavajo brez "zvezde severnice", vsakodnevno ponavljajo isto rutino ter tarnajo, ker jih ta ne osrečuje.

Če bi želeli tudi vi letos napraviti "inventuro" in načrt za naprej, spodaj še nekaj napotkov, ki vam lahko pomagajo. Vzemite si nekaj časa zgolj zase, umaknite se v tišino, ugasnite telefon, morda prižgite dišečo svečko, vzemite list in pisalo in - gremo v akcijo! 

 

Pregled leta 2018

Najprej se je vredno ozreti nazaj. Odgovorite si na naslednja vprašanja:

- katere so moje zmage leta 2018, majhne in velike?
- katere so stvari, ki so mi dale zagon in jih lahko ponesem s sabo v 2019?
- katere navade in misli so tiste, ki me ovirajo na moji poti? Kaj bi rad pustil za sabo?

Vizija za leto 2019

Ko si odgovorite na vprašanja o preteklosti, napišite svojo vizijo za leto 2019. Kako želite, da je videti vaše življenje? Kaj želite doseči? Kaj bi vam prineslo izpolnitev in srečo?

Če želite, lahko ustvarite tudi t.i. vision board, v slovenščini poimenovan tudi zemljevid ciljev. Gre za vizualni prikaz tega, kar želite doseči - vzemite list papirja ali tablo ter režite in lepite fotografije, rišite ali pišite, kaj želite doseči. S tem boste imeli svojo vizijo dobesedno vsak dan pred očmi.Cilji in sanje

Ko imate vizijo, ki vas navdihuje, motivira in hkrati predstavlja izziv, zapišite svoje cilje in svoje sanje. Odgovorite na naslednja vprašanja:

- katere velike sanje imate in želite uresničiti?
- kako se želite počutiti?
- kako želite preživeti svoj čas?
- katerih pet večjih ciljev želite doseči v letu 2019?

Akcija

Nenazadnje pa ne pozabite narediti načrta, kako resnično doseči vse, kar ste si zastavili (ali se temu vsaj približati). Vprašajte se:

- kako lahko spremenim svojo vsakodnevno rutino, da mi bo pomagala na poti do ciljev?
- kaj lahko spremenim v svojem življenju širše (denimo se vpišem na fitnes, poiščem pomoč mentorja...)?
- na katere načine želim investirati vase in v svoj uspeh?
- katere strahove in ovire moram premagati na poti do uspeha?
- kdo in kako mi lahko na moji poti pomaga? Na koga se bom lahko obrnil v trenutkih, ko bom želel odnehati?


Kaj pa vi menite o novoletnem postavljanju ciljev? Se ga poslužujete? Zakaj da ali zakaj ne? Zapišite v komentar!

Komentarji

Priljubljene objave