Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

7 načinov, kako lahko ples izboljša vaše življenje

Dlje kot plešem, bolj ugotavljam, kako pomembne življenjske lekcije prinaša ples. Tukaj je sedem načinov, kako lahko ta čudovita aktivnost spremeni tudi vaš vsakdan.

1. Nova poznanstva

Ljudje smo družabna bitja, hkrati pa smo v sodobnem času pogosto osamljeni. Marsikdo želi spoznati nove prijatelje ali celo življenjskega sopotnika/sopotnico, pa ne ve, kje in kako. Ples je pri tem eden najboljših "prebijalcev ledu", saj združuje ljudi z istim interesom, spodbuja telesni stik in seveda daje nešteto iztočnic za pogovor. Velik plus je dejstvo, da ne moremo plesati prek telefona ali računalnika!

Naj dodam, da sem sama odločno proti temu, da nekdo na plesni tečaj pride zgolj spoznavati ženske ali moške. V prvi vrsti morate biti tam zaradi plesa! Pa vendarle bo ples, če boste le želeli in boste v to vložili nekaj dodatnega truda, lahko občutno izboljšal vaše družabno življenje.


2. Več gibanja

Gibanje je ključno za ohranjanje našega zdravja, a podatki Ministrstva RS za zdravje kažejo, da priporočila glede obsega rekreativne telesne dejavnosti dosega le vsak peti Slovenec. Ples je odlična priložnost, da v svoje življenje na zabaven način "stisnete" še kakšno uro gibanja. Res je, da začetni tečaji ne bodo čez noč napeli vaših bicepsov in trebušnih mišic, se boste pa verjetno vsaj malo raztegnili, dvignili srčni utrip in, če ne drugo, dvignili zadnjo plat s kavča za kak večer ali dva v tednu.

Seveda se bo stopnja vaše aktivnosti pomembno razlikovala glede na to, katero vrsto plesa izberete (npr. balet za odrasle ali kizomba tečaj), večinoma pa velja, da z višjimi stopnjami tečaja pridejo tudi večji telesni napori. Migajte, telo vam bo hvaležno!

3. Boljše duševno zdravje

Ples lahko ohranja ali izboljša vaše duševno zdravje. Študija iz leta 2003 je pokazala, da lahko ples zmanjša tveganje za razvoj demence. Druga študija iz leta 2011 ugotavlja, da lahko ples prepreči depresijo. Leta 2007 so znanstveniki ugotavljali, da posamezniki po plesnih aktivnostih poročajo o zniževanju stopnje stresa. In še bi lahko naštevala.

Na kratko, ples nas lahko napolni z energijo, prežene stres, poveča samozavest, prepreči demenco in depresijo in še in še. Z urami plesa boste torej hkrati poskrbeli za telo in duha!


4. Sprejemanje lastne nepopolnosti

Marsikdo ne bo nikoli sprejel določenega izziva, ker ima občutek, da ni dovolj dober. Bi napisali knjigo? Odprli lastno podjetje? Bi se potegovali za višji položaj v službi? Mnogo je sanj, ki ostanejo neuresničene, ker preprosto sami sebe prepričamo, da nismo dovolj dobri.

V plesu boste nenehno premagovali strah pred lastno nepopolnostjo. Ko boste na tečaju menjavali partnerje. Ko vas bo na ples povabil neznanec. Ko se bo učitelj obrnil proti vam in rekel: "Naj pogledam, kako to naredite." Počasi boste spoznavali, da lahko vedno odplešete bolje - lahko ste hitrejši, elegantnejši, lahko se še malo bolj raztegnete itd. A to ni pomembno. Na neki točki boste morali "presekati" in stopiti na plesišče. Nepopolni. In ugotovili boste, da lahko tudi takšni uživate sami s sabo in z drugimi.


5. Šola v potrpežljivosti

Ples bo zagotovo testiral meje vaše potrpežljivsti - z drugimi, še posebej pa s samim sabo. Nešteto frustracij se bo pojavljalo, ko vam kak korak ne bo šel ali pa si ne boste mogli zapomniti nove figure. Ples vas bo naučil, da marsičesa ne morete doseči enostavno in da je treba kar nekaj časa, discipline in truda. A ko boste cilj dosegli - takrat bo vse poplačano.

6. Izražanje čustev

Ples so čustva v gibanju, pravi znan izrek. Ne glede na to, ali boste izbrali ples v paru ali solo, vas bo dober učitelj začel hitro spodbujati, da s svojim plesom nekaj poveste, bodisi (namišljenemu) občinstvu ali svojemu plesnemu partnerju. In to je pomembna razlika med plesom in drugimi športi, denimo tekom ali kolesarjenjem. Ples je namenjen izražanju čustev, nebesedni komunikaciji. In ko se tega navadiš v plesu, bo šlo lažje tudi v vsakodnevnem življenju.


7. Delo z drugimi

Ne glede na to, ali plešete ples v paru ali solo, boste prej ali slej ugotovili, kako pomembno je sodelovati. V paru bo od vašega trenutnega plesnega partnerja IN od vas hkrati odvisno, ali bosta nekaj izvedla ali ne. V solo plesih se boste gibali ob drugih, morda nastopali na produkciji, morda boste druge potrebovali, da vam dodatno razložijo kak korak ali pokažejo koreografijo z vaje, ki ste jo zamudili.

Na plesišču se boste naučili, da če nekomu drugemu ne gre, lahko tudi vi izpadete slabše. Če bo šlo drugim dobro, bo tudi vaš (plesni) užitek večji. In to je lahko odlična popotnica za življenje.

Naj dodam, da nič od naštetega ne pride samo po sebi. Za koga, ki se nenehno primerja z drugimi ali se osredotoča na svoje napake, bo lahko plesni tečaj hud stres. Koga drugega ne bo zanimalo "timsko delo", ampak bo zanj pomembno le, kako je videti sam. Spet kdo tretji navezanih stikov ne bo znal ohranjati in "prevesti" v omembe vredne odnose.

A kdor bo vztrajal in se potrudil, bo lahko s plesišča vsakič znova odšel malo boljši človek.

Komentarji

Priljubljene objave