Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

Plesni napredek 100-odstotno brezplačno

Bi radi izboljšali svoj ples, pa se vam zdi, da to stane ogromno denarja? Ne nujno. Berite naprej.

Nisem zagovornik zastonjkarstva. Na zabavah popijem koktejl, da podprem bar, ki je odprl vrata plesalcem, in plačam vstopnino na žur, tudi če poznam organizatorja in bi morda lahko dosegla umestitev na guest listo. A vendar verjamem, da lahko številne vidike svojega plesa izboljšate absolutno zastonj. Pa poglejmo, kako.

1. Telesna vadba

Tek bo izboljšal vašo kondicijo, sklece bodo utrdile vaš plesni okvir, "planki" (deska) pa vaš "core", torej trebušne in hrbtne mišice, ki skrbijo za ravnotežje in lepo držo. 

In še cel kup je vaj, ki vam lahko pomagajo na poti do boljšega plesa. Dvigi na prste bodo denimo utrdili mišice v stopalih in meča, kar bo izboljšalo vaše obrate. Za to niti ne potrebujete posebnega časa - dovolj je, da denimo dvignjeni "na prste" (dejansko na blazinice, ampak to so tehnikalije) krtačite zobe ali da po prstih hodite po stanovanju.


2. Različne plesu posvečene vaje

Na tečajih gotovo spoznavate celo vrsto vaj, ki jih lahko delate tudi doma. Taki primeri so vaje za obrate ali za styling rok, izolacije za body movement in podobno. Če boste denimo obratom vsak dan namenili 10 minut, boste zelo hitro opazili izreden napredek, obljubim! 

3. Poslušanje glasbe

Ples je neizbežno povezan z glasbo, saj gre za njeno interpretacijo. Da boste lahko glasbo interpretirali in se z njo povezali, pa jo morate dobro poznati. 

Zato hitro na splet, poiščite kak spletni radio z glasbo, na katero plešete (salsa, kizomba, bachata, swing, tango itd.) in naj vas ta spremlja v čim večjem delu dneva. 

4. Pomočnik na tečajih

Plesne šole ponavadi skušajo uravnotežiti število plesalk in plesalcev na tečajih. Če bi radi obiskovali več tečajev, pa si jih ne morete privoščiti, povejte svojemu plesnemu učitelju, da bi radi pomagali na tečajih nižjih stopenj, če vas bodo potrebovali. 

Ker je običajno na začetnih tečajih več plesalk kot plesalcev, se lahko plesalke ponudite tudi, da na tečaju, ki je precej nižje stopnje od vašega, nastopate v vlogi vodečega (torej plesalca). Vsekakor je to zelo dragocena izkušnja, ki vam bo pomagala na poti naprej.

Res je, da boste vedno pomagali na tečajih nižjih stopenj od svoje. A to vam bo dalo možnost, da še enkrat prisluhnete učitelju in se res osredotočite na detajle, preverite svojo podobo v ogledalu in podobno. Dobre osnove so zlata vredne!


5. Prostovoljec na dogodkih

Dogodki, kot so plesni festivali, običajno predstavljajo večji finančni zalogaj. A hkrati ti dogodki običajno potrebujejo prostovoljce, ki pomagajo izpeljati program. 

Za nekaj ur dela večinoma dobite zastonj dostop do delavnic in zabav (ki se jih lahko udeležite, če v istem času le nimate prostovoljskih zadolžitev), ponekod pa tudi prehrano in še kaj. 

Obenem vam bo omogočen dostop do zaodrja in učiteljev, tako da lahko mimogrede vidite, kako je videti profesionalni plesni svet, morda pa celo lahko povprašate za kak nasvet ali navežete kakovostne stike.

6. Spletni tečaji

Youtube je lahko vaš zaveznik ali vaš sovražnik, odvisno od tega, kako ga uporabljate. Na tem kanalu je namreč zastonj dostopna cela vrsta kakovostnih plesnih videov.

Seveda ne mislim, da si zavrtite posnetek delavnice vašega najljubšega plesnega učitelja na master ravni in posnemate njegove gibe. To se običajno ne konča dobro, saj zgolj iz demonstracije na koncu delavnice ne boste razbrali pomembnih malenkosti, ki omogočajo kakovostno izvedbo figur.

V mislih imam delavnice, ki so res namenjene učenju. V salsi denimo so to na Youtubu kanali, kot so Dance Dojo, Addicted2Salsa, Krambo Dance, Conny & Dado, Baila Productions, Captain Salsa in podobni. Seveda ni vsa vsebina, naložena na Youtube, kakovostna. A tudi vsi plesni tečaji, ki se jih lahko udeležite v živo, niso. :)

Torej, prebrskajte in poglejte, če najdete kaj zanimivega zase, s čimer lahko dopolnite svoje redne plesne tečaje.

V zadnjem obdobju so zelo popularni tudi razni webinarji oz. spletne delavnice. Na spletnih družbenih omrežjih spremljajte čim več z vašim plesom povezanih ljudi - plesalcev, plesnih šol in organizatorjev dogodkov - in gotovo boste naleteli na različne priložnosti za brezplačno širjenje znanja (ja, verjetno vam bodo na koncu ponudili kak plačljiv izdelek ali storitev, a to lahko zavrnete brez kakršne koli obveze).


7. Čim več plešite na zabavah

Več plesa na zabavah ali plesnih večerih je ena najhitrejših poti do boljšega plesa. Kot rečeno ne zagovarjam "zastonjkarstva", torej da bi hodili na zabave v bare zastonj in tam pili vodo iz pipe na stranišču - take zabave žal običajno ne trajajo dolgo, saj lastnikom bara niso v interesu. Vsekakor plačajte vstopnino in spijte pijačo ali dve! 

Vendar pa pridite bolj zgodaj in plešite več - zadajte si recimo cilj, da boste pol ure plesali vsak ples brez premora. Ali da boste v večeru plesali z najmanj 10 še nepoznanimi plesalkami/plesalci.

Zastonj pa so običajno preplesavanja, ki jih pripravljajo različne plesne šole. Vsekakor izkoristite tudi to možnost, koliko se le da.


Ob koncu naj še enkrat poudarim, da so vse to le dopolnila pri vašem učenju plesa. Kakovosten plesni tečaj pri dobrem plesnem učitelju je še vedno temelj vašega plesnega znanja. Je pa dejstvo, da lahko tudi brez dodatnih stroškov svoj plesni napredek precej pohitrite, če vam je to res v interesu.

Kakšno pa je vaše mnenje? Imate kakšne trike, ki se jih poslužujete? Poznate kakšne dobre vire, ki jih priporočate drugim plesalcem? Zapišite v komentar!

Komentarji

Priljubljene objave