Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

Na kongres ali ne?

Ker sem se pravkar vrnila iz odličnega salsa kongresa v Berlinu, je tokratni zapis posvečen salsa, bachata, kizomba in drugim plesnim kongresom oz. festivalom. Kaj to je in predvsem - ali in zakaj so ti dogodki primerni za vas.

Kaj sploh je plesni kongres?

Gre za večdnevno (običajno vikend) dogajanje, ko organizatorji na enem mestu združijo izbrane plesne učitelje z vsega sveta. Čez dan potekajo delavnice, zvečer pa zabave.

In to niso običajne zabave. Večinoma jih namreč pospremi show program, nemalokrat pa celo bendi, ki igrajo v živo. Vsekakor enkratno in neobičajno doživetje!

Delavnice medtem zajemajo različne teme ter potekajo na različnih ravneh, od začetnih do t. i. master. Vzporedno poteka več delavnic, tako da lahko v vsakem času vsak od udeležencev najde kaj zase.

V zadnjem obdobju se širijo različni koncepti delavnic v bolj povezanih daljših sklopih, kot so akademije, bootcampi, laboratoriji in podobno. Zelo pogosti pa postajajo tudi popoldanski "sociali", torej popoldanske mini "zabave", ko se pleše bolj sproščeno.

Na kongresu se nemalokrat predstavijo tudi različni prodajalci plesnih čevljev in oblačil.


Koliko vse skupaj stane?

Odvisno od tega, kdaj in kaj kupite. Če greste samo na zabave, vas bo karta stala od nekaj deset evrov naprej. Če boste želeli tudi na delavnice, boste običajno morali odšteti od slabih 100 do denimo 150 evrov (zabave so pri tem vključene). Dodatni zahtevnejši programi, kot so bootcampi, pa lahko stanejo še precej več.
 
Vsekakor pa velja, da se splača karte za festivale oz. kongrese kupiti zgodaj. Prodaja se običajno začne nekaj mesecev pred kongresom, ponekod že celo leto vnaprej, in cene se vsak mesec dvignejo za okoli 10 evrov. Tako lahko z zgodnjim nakupom prihranite tudi 100 evrov. 

Enako seveda velja za stroške potovanj, če gre za dogodke v tujini. Tako letalske karte kot namestitve se, ko se datum približuje, običajno dražijo. Torej velja - zgodnja odločitev se splača.

Še to: festivali oz. kongresi imajo običajno ambasadorje, ki promovirajo prodajo vstopnic v svoji lokalni plesni skupnosti. Ambasadorji vam bodo lahko skoraj vedno zagotovili popust, zato se jih splača poiskati.

Ali naj grem na kongres?

Jaaaaa! Absolutno! :)

No, malo bolj resno. Kongres je res investicija. Pa vendar jo toplo priporočam.

Ne le, da se boste na kongresu super zabavali (če bo vse po planu ;)), ampak boste obenem širili svoja obzorja. Nova znanja, novi soplesalci, nova glasba, novo okolje, morda celo nova država.

Seveda ne gre zanemariti niti družabnega vidika, saj boste spoznali kup novih ljudi, ki delijo vašo strast do plesa. Nemalokrat redno obiskovanje kongresov prinese trdna čezmejna prijateljstva, ki trajajo leta in leta.

Toplo priporočam tudi delavnice, tudi če greste samo na dve ali tri vsak dan. Spoznajte nove učitelje, preizkusite nove stvari, poslušajte nove nasvete ... v Sloveniji imamo odlične plesalce in učitelje, pa vendar smo majhni. Plesni kongresi so "okno v svet", odlična priložnost, da stopite iz rutine in vidite, kaj in kako to počnejo drugje.
 

Mimogrede pa so plesni dogodki tudi odlična priložnost, da nabavite nove plesne čevlje ali morda plesno obleko. Izbira je velika, na voljo so različne znamke, vse pa lahko tudi preizkusite.

Torej ja, res priporočam, da greste na kongrese in doživite zadeve v praksi. Verjetno to še ne bo treba, dokler ste začetniki in imate dovolj "dela" z rednimi plesnimi tečaji in raziskovanjem lokalnih zabav. Po nekaj mesecih, ko vam bo doma že (malenkost preveč) udobno, pa le pogumno!

O tem, kako "preživeti" kongres, pa kdaj v prihodnje.

Pa vi, ste že bili na kakšnem plesnem festivalu oz. kongresu? Kaj vam je bilo najbolj všeč in česa niste marali? Katerega bi priporočili tudi drugim? Vabljeni, da svoje mnenje zapišete v komentar!

Komentarji

Priljubljene objave