Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Can you get your splits in 30 days?

We all have different goals in life as dancers and as people. For many dancers, especially female, and active people in general, split is one of those goals. Some people just "have it", usually because they were training for it as kids and never really "lost" it. For others, it's a milestone that is really not that practical (well, there is a potential for impressive pictures :P) but just seem to be something that many of us want.

I won't dive a lot into why we want splits. Some people go for handstands, others want cartwheels, a 100 pushups or three minute planks. I am definitely in the "splits" section. Front splits, that is.

Intro - my splits history
Getting back into my front splits was my "lockdown" challenge during coronavirus pandemics. I had time, I didn't move as much as usual, so this seemed like a good thing to keep me moving.
I was never super flexible. As a kid, I don't really remember if I could do a split or not. Anywa…

Dresscode - dodana vrednost ali nadloga?

Ta zapis predstavlja moje razmišljanje o dresscodih (navodilih za izbiro oblačil) na plesnih zabavah. Gre za temo, ki je tarča mnogih razgretih razprav, zato se veselim tudi komentarjev in mnenj pod tem prispevkom.

Dresscode na plesnih dogodkih ima jasen namen: ustvariti določeno vzdušje. Bodisi je to vzdušje gala dogodka bodisi kake posebne tematike, denimo Havajev, 80. let, džungle in podobno. 
 

Osebno mislim, da lahko določeni dresscodi resnično dvignejo dogodek na višjo raven, če se jih drži večina udeležencev. Denimo "white party", ko so vsi oblečeni v belo, gala zabava z lepo urejenim videzom, havajska zabava s sproščenimi oblačili in rožami. 

Seveda ima vse to večji smisel, če se v stilu dresscoda potrudijo tudi organizatorji in poskrbijo za primerno dekoracijo, tematsko ponudbo pijač in podobno. S tem se lahko razbije monotonost rednih tedenskih zabav ali napravi prav posebej zapomnljiv dogodek.

Vendar pa so tudi primeri, ko dresscode ne deluje tako dobro. Recimo ko se bistvo dresscoda ne ujema s samim plesom (denimo široka krila iz 60. let in sensual bachata ali tarraxinha). Prav tako je problem, ko dresscode zapisuje določeno vrsto oblačila, ki ne odgovarja vsem udeležencem (denimo guys in ties, torej moški v kravatah - morda se kdo enostavno ne počuti dobro v kravati). Ali pa, ko je res specifičen in bi morali plesalci zanj prav posebej po nakupih - in verjetno tiste stvari ne bi oblekli nikoli več.


Prav tako dresscode nima smisla, kadar je "zapovedan" zgolj udeležencem, medtem ko se ostali vidiki zabave (dekoracija, ponudba pijač itd.) ne prilagodijo. Zakaj bi se udeleženci trudili, če se organizatorji ne?

Veliko bolj sprejemljivi so zame dresscodi, ki še vedno dopuščajo veliko svobode. Denimo na white party lahko oblečeš hlače, krilo, kratko, dolgo ... na jeans party lahko nadeneš jeans hlače ali top, morda dodaš samo jeans dodatke. Gala dresscode lahko koga, ki ima najraje športni stil oblačenja, precej omejuje, a je običajno zaradi doseženega učinka vredno potrpeti z njim.

Predvsem pa je problem, kadar je dresscodov preveč. Če se moraš vsakič, ko greš ven, posebej obleči po željah organizatorjev, postane to precej naporno in vodi do tega, da začnejo ljudje dresscode ignorirati. Torej velja upoštevati, da se dresscode "predpiše" le občasno, da se razbije monotonost.


Sama se vedno trudim slediti dresscodu, če je "zapovedan" in če imam občutek, da ne bo "pokvaril" mojega večera. Priznam pa, da sem se ga kdaj tudi že zavestno odločila ignorirati, če sem imela občutek, da zaradi določenih oblačil enostavno ne bom mogla uživati v zabavi oziroma še pomembneje - v plesu.

Kakšno pa je vaše mnenje glede dresscodov? Jih imate radi? Jih sovražite? So dodana vrednost ali dodatna nadloga? Jih upoštevate ali ignorirate? Zapišite svoje mnenje v komentar! Povejmo, kaj nam je všeč in kaj nam ni, da nam bodo organizatorji lažje ustregli! ;)

Komentarji

Priljubljene objave