Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Svetloba in tema na plesišču

Naslov morda zveni ezoterično, a v resnici se ta prispevek posveča zelo konkretni temi nians oz. odtenkov plesa. Še vedno ne veste, za kaj gre? Berite naprej.


Kontrasti oz. nasprotja so tisto, kar ustvarja dinamiko. V salsa glasbi denimo glasbeniki gradijo skladbo s postopnim dodajanjem vse več instrumentov in njihovim odvzemanjem, tihimi in glasnimi toni, deli z improvizacijo, tišino (break-i), odsekanimi poudarki in podobno. Romantične skladbe imajo ob tem skozi celotno pesem drugačen značaj kot salsa dura. In tako naprej.

V plesu se izraz dinamika nanaša na hitrost, energijo in tok (flow) gibanja. Z različnimi kombinacijami teh prvin dodajamo plesu teksturo, variacijo, ustvarjamo vzdušje in izražamo svojo idejo plesa. In ta dinamika vpliva tudi na izbiro figur - če denimo želimo zelo energičen, hiter ples z ostrimi poudarki, bomo izbrali drugačne figure, kot če želimo ustvariti počasno, romantično in nežno vzdušje.

Ta tema je izredno pomembna v fazi prehoda od začetnika na višje ravni…

Zdaj vem, kdo je BOB!

Če kot salserji kaj raziskujete regionalna plesna obzorja, ste v zadnjih mesecih gotovo zasledili misteriozne črne letake, majice, značke in še kaj, z enim vprašanjem: Have you met BOB?

Jaz sem BOB-a spoznavala ta vikend. In sem navdušena!

BOB je kratica za Break on Budapest, salsa festival oz. salsa vikend v ne tako oddaljeni madžarski prestolnici. Pet let star festival, zadnji dve leti organiziran na mednarodni ravni, je enostavno super dogodek za otvoritev nove plesne sezone. Močno, močno priporočam!
Nekaj plusov: 
  • super inštruktorji za razumno ceno (party pass je v prvi ponudbi stal 50 evrov, v zadnji 80 evrov, cena za delavnice se je dvignila z uvodnih 85 do 130 evrov, za bootcamp z nastopom v nedeljo pa je bilo treba odšteti 110 evrov v early bird ponudbi, na koncu pa 160 evrov) 
  • res visoka raven plesa (kot informacija: več kot 90 odstotkov mojih plesov je bilo on2)  
  • Budimpešta ni predaleč in je tudi z vidika stroškov (bivanje, hrana, pijača) povsem obvladljiva.
In moj najljubši del: festival je majhen. Tako majhen, da ima samo eno plesišče (ki je bilo, roko na srce, na trenutke absolutno preveč polno). Tako majhen, da z enega konca plesišča vidiš vse naokoli. Tako majhen, da se inštruktorji ne rabijo "skrivati" pred množico in lahko dejansko plešeš z njimi. In tudi z vsemi drugimi. Ker jih boš našel. Tudi večkrat v enem večeru, če boš želel.

Zame je bil dodaten plus festivala veliko druženja in pogovorov z organizatorji, učitelji in plesalci z vse Evrope. Sproščenost in dejstvo, da smo bili vsi "na kupu", sta vsekakor spodbujala "minglanje".

V prihodnje lahko le upamo, da bodo organizatorji uspeli najti nekoliko večji prostor. Če bo namreč BOB-a spoznavalo vse več plesalcev - in to bi si vsekakor zaslužil - bo to absolutno nujno.

Med letošnjimi "minusi" lahko mogoče omenim še to, da je bilo na žurih res vroče. Ampak hej, to za salso res ni neko presenečenje. In pa dejstvo, da sem v dveh večerih naštela nič kizomb in morda kakih pet bachat. Je bilo pa kar nekaj cha cha cha-jev. Zame super, kdo drug bi morda to izpostavil kot minus.

Dejstvo pa je, da sem se res odlično naplesala in da so tudi drugi plesalci in plesalke naokoli hodili z velikimi nasmeški na obrazu in niso mogli prehvaliti kakovosti plesov. BOB - vsekakor priporočam za prihodnje jesen za nestresen "uvod" v mednarodno plesno sezono.

In - moram sploh dodajati? Budimpešta je čudovita. Skratka, uživantski vikend in super spomini! Prihodnje leto se vračam, greš z mano?

Komentarji

Priljubljene objave