Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Svetloba in tema na plesišču

Naslov morda zveni ezoterično, a v resnici se ta prispevek posveča zelo konkretni temi nians oz. odtenkov plesa. Še vedno ne veste, za kaj gre? Berite naprej.


Kontrasti oz. nasprotja so tisto, kar ustvarja dinamiko. V salsa glasbi denimo glasbeniki gradijo skladbo s postopnim dodajanjem vse več instrumentov in njihovim odvzemanjem, tihimi in glasnimi toni, deli z improvizacijo, tišino (break-i), odsekanimi poudarki in podobno. Romantične skladbe imajo ob tem skozi celotno pesem drugačen značaj kot salsa dura. In tako naprej.

V plesu se izraz dinamika nanaša na hitrost, energijo in tok (flow) gibanja. Z različnimi kombinacijami teh prvin dodajamo plesu teksturo, variacijo, ustvarjamo vzdušje in izražamo svojo idejo plesa. In ta dinamika vpliva tudi na izbiro figur - če denimo želimo zelo energičen, hiter ples z ostrimi poudarki, bomo izbrali drugačne figure, kot če želimo ustvariti počasno, romantično in nežno vzdušje.

Ta tema je izredno pomembna v fazi prehoda od začetnika na višje ravni…

Za res(no) plesno življenje

Vem, kako se počutiš.

Na spletu iščeš informacije, prijatelje sprašuješ po njihovih izkušnjah, morda se celo udeležiš kakšnega brezplačnega tečaja ali na dogodku zaplešeš ob animaciji. In nato se odločiš - to je ples zame.

Ne glede na to, ali si izbral salso, balet, flamenko, družabne plese, swing ali kaj povsem drugega, se takoj pojavijo vprašanja. Kam na tečaj? Kaj prinesti s sabo? Kako se obleči? Kaj, če mi ne bo šlo?

Na tečaju se pojavi cel nov sklop težav. Drugi so boljši, zaradi bolezni sem izpustil dve vaji in ne sledim več, ne maram plesnih "sošolcev" ali plesnega učitelja, tečaj je zame pretežek ali prelahek...

In nato uporaba plesnega znanja v praksi. Kakšna so pravila obnašanja na zabavah? Kako zavrniti ples? Ali naj za ples prosim učitelja? Ali so dogodki v tujini stvar zame? Rada bi nastopal ali celo učil, kako naj to dosežem?

In še in še.Ta plesni blog je namenjen tebi ...


... če si odrasel oz. odrasla, je ples tvoja simpatija, strast ali ljubezen in te zanima vse v zvezi z njim. Piše ga plesalka, danes plesna učiteljica in voditeljica ženske salsa show skupine, ki je na plesni parket prvič stopila tam okoli polnoletnosti in je "dala skozi" vse lepe in težke trenutke.

Z zapisi želim biti v pomoč vsem:
  • ki bi radi plesali, pa imate pomisleke;
  • ki že plešete in imate tisoč in eno vprašanje ali pa želite kak dodaten nasvet.
Blog je namenjen TEBI, zato ne odlašaj - v komentar zapiši, kje te (plesni) čevelj žuli. Obljubim, da bo eden od naslednjih zapisov na blogu posvečen prav tvojemu vprašanju.

In še mogoče odgovor na vprašanje, zakaj bi moral/-a brati prav mene?
  • Ker sem začela resno plesati šele kot odrasla, zato te razumem.
  • Ker imam že skoraj 10 let izkušenj s plesnim poučevanjem, treniranjem in nastopanjem.
  • Ker mi je uradno prikimala tudi stroka - pridobila sem naziv plesne vaditeljice pri PZS in vaditeljice vodenih vadb pri GZS.
  • Ker obljubim, da bom na blogu občasno gostila tudi različne strokovnjake, plesalce in zanimive ljudi z vseh področij življenja.
Pridruži se mi in naj bo življenje res(no) plesno!


Komentarji

Priljubljene objave