Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

Vse o plesnih čevljih - svetuje Sašo Krasnov

Če ste šele pred kratkim začeli plesati, ste verjetno opazili, da ima vaš plesni učitelj oz. učiteljica posebne plesne čevlje. Se sprašujete, ali jih potrebujete tudi vi? Ali morda, kje jih najti? Resno plesno se je odločil odgovore poiskati pri strokovnjaku.

Na moja številna vprašanja je prijazno odgovoril Sašo Krasnov,  plesalec, plesni učitelj in pedagog, ki ne le da sam prebije ure in ure na parketu v plesnih čevljih, ampak tudi že leta pomaga pri iskanju pravega para tako ljubiteljskim kot profesionalnim plesalcem. Mimogrede, tudi meni je svetoval pri nakupu mojih prvih čevljev za salso, in sicer v Plesnem salonu Salsa, prvi in še danes eni najbolje založenih plesnih trgovin v Sloveniji.
Več o Sašu spodaj, sedaj pa, radovedneži, nekaj odgovorov na vaša vprašanja!

RP: Sašo, povej nam - zakaj sploh potrebujemo plesne čevlje? Jih priporočaš tudi začetnikom ali pa so "resni" plesni čevlji rezervirani za "resne" plesalce? 

Sašo: Plesni čevlji so osnovni del opreme vsakega, ki mu ples pomeni nekaj od naštetega: zabavo, razvedrilo, šport, umetnost, kulturo, profesijo. Omogočajo nam gibanje po plesišču in izvedbo korakov, figur in koreografij. So tudi "vizualni pripomoček" k podobi plesalca in pri damah posebej poudarijo slog oblačilne kulture.

Priporočam jih začetnikom, saj jim bo pravilna obutev pomagala pri prvih korakih. Resni plesalci tako vedo, da jih potrebujejo.

RP: Ali za različne plese potrebujemo različne vrste čevljev in zakaj?

Sašo: Plesni čevlji se razlikujejo glede na plesne zvrsti. Nekateri pokrivajo več plesnih zvrsti in so bolj univerzalni, drugi so zelo posebni, namenjeni eni plesni zvrsti. Tako imamo specifične čevlje za step, flamenko, irske plese, orientalske plese … Splošni čevlji so lahko za latino, družabne plese, salso, argentinski tango … Potem so tu še jazz čevlji, športni plesni copati (sneakersi), baletni copati in baletne špice (point shoes).

Športni plesalci uporabljajo čevlje za latinsko-ameriške plese (sandali) in za standardne plese (salonarji).RP: Katere so nepogrešljive lastnostni kakovostnih plesnih čevljev? 

Sašo: V nadaljevanju se bom omejil na plesne čevlje za družabne plese (latino, salso, standardne, party plese). Dobri plesni čevlji morajo biti mehki, a čvrsti, udobni in morajo se prilegati stopalu. Bistvena je gibljivost podplata in dober oprijem narta in gležnja.

Kakovostni plesni čevlji so izdelani iz materialov, ki "dihajo", kot so saten, mrežica, mehko semiš usnje, plesni neopren, podloženo mehko usnje …

Čevlji s peto, četudi je ta visoka, morajo biti stabilni. Podpreti morajo svod stopala. Velikokrat imajo v osrednjem delu posebno jekleno vzmet, ki blaži skoke in omogoča dobro plesanje. Noge v takih čevljih ne bolijo, blazinice ne pečejo.

Podplat je narejen večinoma iz posebnega semiš usnja, ki omogoča odlično vrtenje in ravno prav drsi. Redno jih je treba čistiti s posebno krtačko. Lahko je iz posebne mešanice poliuretanov ali iz trdega usnja. Obstajajo še posebni podplati iz umetnega materiala, ki je na las podoben semišu.

RP: Koliko plesni čevlji stanejo in kako dolgo lahko računamo, da bodo "zdržali"?

Sašo: Cena čevljev se giblje od 70 evrov do 200 evrov, odvisno od modela. Govorimo o najboljših svetovnih blagovnih znamkah. Cena se lahko poveča za posebna naročila, saj gre trend izdelave plesnih čevljev v smeri prilagoditve osebnim željam in zahtevam (customized shoes), običajno se cena poviša za 10 do 20 evrov.

Cena se lahko malenkost dvigne tudi, če želimo, da se čevlji, predvsem satenasti, pobarvajo na željeno barvo, kar znese okoli 10 do 15 evrov.

Dobri plesni čevlji zdržijo od 2 do 6 let vsakotedenske uporabe. Na dolžino trajanja vpliva več dejavnikov: vrsta čevlja, vzdrževanje, hramba, tla, po katerih plešemo, in seveda, če se pošalimo, soplesalec, s katerim se vrtimo. V zadnjem času plesalke poročajo, da če imajo več plesnih čevljev, ki jih kombinirajo, se vsem podaljša doba trajanja, predvsem pa lep izgled čevlja, saj dolgo niso videti "ponošeni". 

RP: Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo plesne čevlje? 

Sašo: Pozorni bodimo, da so primerno veliki in široki. Upoštevati moramo dejstvo, da se plesni čevelj veliko bolj prilagodi nogi kot običajni čevlji, zato pazimo, da ne kupimo prevelikih čevljev. Prav tako ne smejo biti preširoki in ali preozki.

Pazimo, da je višina pete pri ženskih čevljih primerna našemu plesnemu znanju in temu, kakšne pete nosimo vsak dan. Naj ne bodo previsoke, prenizke pa tudi niso v redu.

Cena nam že sama pove nekaj o kvaliteti. Enako blagovna znamka. Vodilni proizvajalci plesnih čevljev so Angleži, ki so tudi prvi patentirali plesne čevlje s semiš podplatom. Takoj za njimi so Nemci, sledijo pa Portugalci in Američani.


RP: Ali lahko plesne čevlje kupimo prek spleta?

Sašo: Nakup prek spleta je odlična izbira, ko poznamo blagovno znamko in model čevlja in čevlje že imamo. Večkrat se plesalci odločamo, da ostanemo pri istem modelu, številki in barvi. V tem primeru je spletni nakup (pazimo, da gre za preverjeno spletno trgovino) morda najlažja in najhitrejša pot.

Večkrat nam model in videz nepoznanih čevljev na internetu deluje kakor model, s katerim plešemo. Žal se v večini primerov izkaže, da kopija kakovostno ne ustreza originalu. S kopijo mislim za skoraj enak model.

Če želimo poskusiti kak nov model, da osvežimo naš plesni videz, svetujem ogled po spletu, nakup pa v živo, v plesni trgovini. Pri istem proizvajalcu številka od modela do modela variira tudi za pol ali celo številko. 

RP: Kako lahko plesalci v Sloveniji, glede na omejeno ponudbo, najlažje pridemo do plesnih čevljev? 

Sašo: V Sloveniji imamo nekaj plesnih trgovin. Najbolje, da se odpravimo na internet, tam pregledamo ponudbo, pokličemo in povprašamo, kako so z zalogo. Ob tem najavimo naš obisk ali se dogovorimo za posebno pomerjanje, če so to naši prvi plesni čevlji. Veliko trgovin v tujini ima posebne termine, kjer svetujejo pri nakupu plesni učitelji ob določenih dnevih in urah. Počasi se to uvaja tudi pri nas.

Če ne bomo našli želenih čevljev, se v trgovini lahko dogovorimo, da nam izbrane čevlje naročijo. Ob tem se pozanimajmo, kako je z možnostjo menjave ali vračila. 
 _________________

NEKAJ VEČ INFORMACIJ O MOJEM SOGOVORNIKU...
Sašo M. Krasnov je plesalec, plesni učitelj in pedagog ter član Angleškega kraljevega združenja plesnih učiteljev v Londonu (Imperial Society of Teachers of Dancing, London). Je vodja Plesne šole Eureka in strokovno deluje v Plesnem salonu Salsa, prvi plesni trgovini v Sloveniji. V preteklosti je vodil najstarejšo plesno šolo v Sloveniji, Plesni center Jenko. V obdobju treh let je, skupaj z ekipo, organiziral preko 100 tematskih plesnih večerov v Festivalni dvorani in še 50 navadnih. Zaplesal je tudi na šovu »Zvezde plešejo« na RTV SLO in bil gost na številnih prireditvah. Nekaj let je vodil plesno rekreacijo v Ljubljanskem plesnem klubu. Je ljubitelj plesa, umetnosti in kulture nasploh. 

Več o Plesnem salonu Salsa pa boste izvedeli na: www.salsa.si 
 
 

Komentarji

Priljubljene objave