Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Ali so dodatni koronski kilogrami težava?

Pa smo spet tu - v lockdownu. In nazaj so tudi vse težave, ki nas v tem obdobju spremljajo. Ta napis je nastal, ker sem v zadnjem času naletela na številne trditve, da nas dodatni kilogrami, pridobljeni v času "zaprtja" javnega življenja, ne rabijo skrbeti. In čeprav razumem sporočilo, da moramo biti v tem obdobju še posebej prijazni do sebe, se ne strinjam, da to pomeni, da se moramo zapustiti. Včasih je prijaznost do sebe prav to, da se potrudimo skrbeti za svoje telo. Vse več študij kaže, da je velik del prebivalcev po vsem svetu v času spomladanskega lockdowna pridobival težo.  Študija iz ZDA  je denimo ugotovila, da se je okoli 22 odstotkov odraslih v času covida-19 - po domače rečeno - zredilo za od 2,5 do 5 kilogramov. "Karantenskih 15" je izraz, ki se je v angleško govorečih deželah že dodobra prijel, ko je govora o karantenskem pridobivanju mase - gre sicer za 15 funtov (pound), kar je okoli 7 kilogramov. V Sloveniji so odmevne meritve  Fakultete za šport U

Salsa tečaj - FAQ za začetnike

Razmišljate, da bi začeli plesati salso, pa imate kup vprašanj? Resno plesno je na enem kupu zbral FAQ (pogosto zastavljena vprašanja), ki vam bodo razjasnila nekaj dilem v zvezi s tečaji salse v paru. Še bonus: večina odgovorov velja tudi za tečaje bachate, kizombe ...

Prvo vprašanje je: ali sploh potrebujem tečaj? Nekateri, sploh bolj talentirani posamezniki ali tisti, ki so v preteklosti že plesali, imajo občutek, da tečaji niso potrebni in da se lahko vsega naučijo na plesišču. Še posebej pri plesalkah pogosto slišim: "Z dobrim plesalcem ni problema, če me pravilno odvodi, že sledim. Malo improviziram in je." 

A vprašajte se: ali se tudi njemu zdi, da ni problema? :) Nekaj razmišljanja na to temo v spodnjem videu.


Zdaj pa še k nekaj drugim pogostim vprašanjem. 

1. Ali potrebujem plesnega partnerja?

Klasično vprašanje. Odgovor je v zelo veliki večini primerov - ne. Seveda se pozanimajte še pri plesni šoli, ki ste jo izbrali za svoje tečaje (mimogrede, kako najti pravo plesno šolo, svetujem tukaj: Kako izbrati plesno šolo). A vendar velja, da je salsa (bachata, kizomba ...) družaben ples, pri katerem na zabavah ne plešemo le s svojim soplesalcem/soplesalko, ampak vsi z vsemi. Zato se že na tečajih navajamo na različno vodenje oz. sledenje, komunikacijo z različnimi soplesalci in tako naprej.

Prednosti menjavanja partnerjev na tečajih je še nekaj:
  • spoznavanje novih ljudi in večji nabor plesalcev, ki jih lahko na žuru brez strahu povabiš na ples; 
  • hitrejše zaznavanje in odpravljanje napak (če si menjal že tri partnerje in se še vedno pojavlja enaka napaka, je razlog verjetno v tebi); 
  • odprtost tečajev za večji krog ljudi;
  • če je tvoj partner zbolel ali je zadržan, tečaja ne rabiš izpustiti tudi ti;
  • v menjave so pogosto vključeni tudi plesni učitelji, tako da dobiš njihov odziv in popravke;
  • izogneš se prepirom, ki so pogosti med stalnimi plesnimi partnerji, sploh če gre za punco in fanta oz. moža in ženo (včasih so verbalni spopadi tipa "ne vodiš me - ne slediš" lahko kar razgreti).
2. Imam svojega plesnega partnerja/partnerico. Lahko plešem samo z njim/njo?

Večinoma je odgovor da, vendar pa tega nihče ne priporoča. Plesni učitelji razumemo, da sta se morda za tečaj odločila kot par, ker želita skupno aktivnost ali kakovosten čas v dvoje. Razumemo tudi, da je kdo bolj sramežljive sorte ali da je kdaj neprijetno "čakati" na plesalca, ko je število plesalk in plesalcev neuravnoteženo. Pa vendar z vidika učenja in družabnosti menjavanje partnerjev prinaša toliko prednosti, da je to vseeno za vaju boljša opcija. Čas zase si lahko še vedno vzameta na preplesavanjih in zabavah, tam se lahko en z drugim naplešeta do onemoglosti.


3. Kaj naj oblečem na tečaj?

Kar koli udobnega. Nekateri so radi bolj urejeni, drugi pridejo v športnih oblačilih. Pomembno je, da lahko nemoteno gibljete roke (pazite pri zelo odprtih majčkah) in da oblačila ne ovirajo preveč soplesalcev (razni super široki rokavi, trakci itd.), da se lahko vsaj malo sklonite (pozor pri super kratkih krilih) in da se s čevlji ne zatikate v lastne hlačnice (kar se dogaja pri zelo širokih hlačah). Dejstvo je tudi, da vam bo na salsa tečaju verjetno vroče, saj gre za energičen in hiter ples. Torej se izogibajte materialom, ki vpijajo pot, in raje izberite takšne, ki ga odvajajo.

"Trotlziher" verzija za ženske bi bila na primer midi obleka s širšim krilom, kavbojke in majica ali na primer legice in tunika. Pri moških so pogoste jeans ali širše športne hlače z majico ali srajco.

4. Ali potrebujem posebne čevlje?

Kot začetnik večinoma ne boste nujno potrebovali posebnih plesnih čevljev, čeprav obstaja nekaj argumentov, zakaj si jih morda vendarle privoščite (če vidite, da vas ples dolgoročno pritegne): Vse o plesnih čevljih. Vsekakor pa se vprašajte, v čem boste plesali na zabavah. Če nameravate na zabavah denimo plesati v petkah, je absolutno priporočljivo, da v njih tudi vadite.

Vsekakor pa upoštevajte naslednje:
  • zelo odsvetujem gumijast podplat (ta preveč "štopa", kar lahko povzroči tečave s koleni);
  • obutev naj bo varno pritrjena na nogo (pozabite japanke ali odprte sandale brez paščkov);
  • obutev naj bo čista in suha (sploh jeseni in pozimi to običajno pomeni, da s seboj prinesete čevlje in jih prijazno preobujete, preden stopite na parket).

5. Kaj se zgodi, če zamudim vajo?

Z vidika plačila vam zna na to odgovoriti le vaša izbrana plesna šola. Politike so namreč različne; nekateri zmanjšajo račun v naslednjem mesecu, drugi ponujajo nadomeščanje na katerem od drugih tečajev, eni opravičijo le odsotnosti, utemeljene pri zdravniku, drugi so spet manj strogi ... Pred vpisom preverite, kakšni so pogoji vaše plesne šole.

Z vidika znanja pa - če imate rednega plesnega partnerja, ga zelooo spodbudite, da se tečaja udeleži vsaj on in vam nato pokaže zamujeno. Če poznate koga drugega s tečaja, prosite, da vam po koncu naučeno posname in pošlje. Če ne uspe ne eno, ne drugo, pa naslednji teden na tečaj poskusite priti malo bolj zgodaj in tam prositi katerega od "sošolcev", da vam pokaže, kaj ste zamudili. Seveda boste na uri verjetno vse skupaj ponovili z učiteljem, a bo za vas precej manj stresno, če boste vsaj približno pripravljeni.

6. Kako dolgo traja, da osvojim nek ples?

Odgovor je zelo različen, lahko je od nekaj tednov do nekaj mesecev do nekaj let. V prvi vrsti je odgovor odvisen od tega, kako visoko si sami postavite "letvico". Želite plesati s svojim partnerjem na zabavah, nastopati ali morda kdaj celo učiti? Prvo boste lahko dosegli zelo kmalu, zadnje bo trajalo leta in leta.

Potem je seveda odvisno od vas; koliko imate morda predznanja in koliko vadite. Ali ponavljate snov doma, ali hodite plesat na zabave, kolikokrat tedensko hodite na tečaj itd. Načeloma velja, da bi po kakem mesecu dni vsi že morali biti pripravljeni na prve plesne korake na zabavah. Od tam pa ... meja je nebo. :)7. Se lahko na tečaj vpišem sredi meseca?

Spet odvisno od plesne šole. Nekatere imajo urnik vezan na koledarski mesec (september, oktober ...), druge razpisujejo tečaje z začetkom tudi sredi meseca. Poglejte urnike in poiščite najugodnejši termin zase.

Načeloma pa vsaj pri začetnih tečajih velja, da ni dobro zamuditi niti prve vaje. Če se nameravate vpisati in vidite, da je prva vaja začetnega tečaja že mimo, stopite v stik s plesno šolo in se pozanimajte, kdaj bodo razpisali kak nov tečaj. Če bo to kmalu, počakajte raje na nov krog. Če ne, pa razmislite o tem, da bi manjkajočo vajo oz. vaje nadomestili z individualno uro, saj se boste sicer precej težje "vklopili".

8. Ali za začetni tečaj potrebujem predznanje?

Vsi začetni tečaji so zastavljeni tako, da se lahko nanje vpišete tudi posamezniki, ki niste še nikoli plesali. Torej ne, nikakršno predznanje ni potrebno.


9. V preteklosti sem opravil že nekaj tečajev, zdaj bi se rad vrnil na plesišče. Ali se moram vpisati na začetni tečaj?

Če ste teoretično plesno znanje v preteklosti že osvojili, vam seveda ni treba še enkrat na začetni tečaj, razen če bi to želeli. Če niste prepričani, katera stopnja je prava za vas, naj vas oceni učitelj. 

Prva možnost je, da se dogovorite z učiteljem, mu pokažete svoje znanje (zaplešete z njim) in vam svetuje, katera skupina bi bila prava za vas. Druga možnost je, da se s plesno šolo ob vpisu dogovorite, da boste preizkusili eno ali dve skupini in se odločili, v kateri boste ostali. Tudi v tem primeru pa je najbolje, da vam odgovor poda učitelj! Povejte mu, da ste na "probi", in na koncu ure naj vam poda svoje mnenje, ali je to prava skupina za vas. Zaupajte profesionalcu. :) Včasih je nižja stopnja tečaja za vas boljša, saj boste na trdnih temeljih lažje ustvarjali hitro rast. 

Komentarji

Priljubljene objave