Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Svetloba in tema na plesišču

Naslov morda zveni ezoterično, a v resnici se ta prispevek posveča zelo konkretni temi nians oz. odtenkov plesa. Še vedno ne veste, za kaj gre? Berite naprej.


Kontrasti oz. nasprotja so tisto, kar ustvarja dinamiko. V salsa glasbi denimo glasbeniki gradijo skladbo s postopnim dodajanjem vse več instrumentov in njihovim odvzemanjem, tihimi in glasnimi toni, deli z improvizacijo, tišino (break-i), odsekanimi poudarki in podobno. Romantične skladbe imajo ob tem skozi celotno pesem drugačen značaj kot salsa dura. In tako naprej.

V plesu se izraz dinamika nanaša na hitrost, energijo in tok (flow) gibanja. Z različnimi kombinacijami teh prvin dodajamo plesu teksturo, variacijo, ustvarjamo vzdušje in izražamo svojo idejo plesa. In ta dinamika vpliva tudi na izbiro figur - če denimo želimo zelo energičen, hiter ples z ostrimi poudarki, bomo izbrali drugačne figure, kot če želimo ustvariti počasno, romantično in nežno vzdušje.

Ta tema je izredno pomembna v fazi prehoda od začetnika na višje ravni…

Kako v tej sezoni kar najbolj napredovati

Če plešeš že nekaj časa, se ti morda kdaj zazdi, da se tvoj ples nikamor več "ne premakne". Spodaj je nanizanih nekaj nasvetov (pravzaprav jih je pravljičnih sedem), ki ti bodo pomagali iz plesne sezone, ki se pravkar začenja, potegniti kar največ.

1. Zastavi si cilje
Če ne veš, kam želiš, boš le težko našel pot do tja. Cilji so osnova. Predlagam, da si jih zastaviš na treh ravneh: letni (dolgoročni), mesečni ali trimesečni (srednjeročni) ter namen oz. cilj za vsako uro tečaja posebej (kratkoročni).

Dolgoročni cilj bi bil na primer izboljšati stabilnost, mesečni bi bil delati na močnih stopalih, za posamični tečaj pa bi se lahko odločil, da boš še posebej pozoren na to, da težo res ohranjaš na blazinicah stopal.

2. Redno obiskuj tečaj (in dodaj še kakšnega)
Realno gledano, če plešeš enkrat tedensko, velikega napredka ne gre pričakovati. Če pa še takrat tečaje izpuščaš, ker je denimo zunaj slabo vreme, pa sploh ne bo nič iz tega.

Poskusi plesati vsaj dvakrat ali trikrat tedensko. Vsak teden. Tudi februarja, ko bo zunaj tema in bo snežilo.

3. Vzemi individualno uro
Naj ti tvoj učitelj pove, kako lahko še izboljšaš svoj ples. Včasih malenkosti, ki so specifične prav zate, naredijo ogromno razliko.

4. Treniraj tudi domaVaje za močna stopala, styling rok, obrati, vse to so stvari, za katere ne potrebuješ veliko prostora ali ogledala. Če boš svojemu plesu vsak dan namenil zgolj 10 do 15 minut, bo razlika že ogromna.

5. Razširi svoj plesni repertoar
Vsak ples ti bo odprl kako novo obzorje. Če imaš možnost, poskusi kaj novega - jazz balet, afriške plese, hip hop, irske plese... kar koli. Postavi svojemu telesu nove izzive.

6. Redno hodi na žure
Če plešeš ples v paru, kot so salsa, swing ali družabni plesi, je redno obnavljanje znanja "v praksi" nujno in neprecenljivo za tvoj napredek. Torej - pleši. Čim več, tem bolje.

7. Razmisli o pridružitvi show skupini
 Če si do zdaj obiskoval le "običajne" tečaje in bi rad korak naprej, razmisli o priključitvi kateri od show skupin ali vsaj tečaju, ki ti ponuja možnost nastopa. Verjemi, nič ne deluje tako spodbudno na tvojo motivacijo za treniranje kot dejstvo, da boš kmalu stopil na oder. 

Sem še kaj pozabila? Imaš še kak nasvet, kaj takega, kar je delovalo zate? Zapiši v komentar!

Komentarji

Priljubljene objave