Preskoči na glavno vsebino

Prikazano

Can you get your splits in 30 days?

We all have different goals in life as dancers and as people. For many dancers, especially female, and active people in general, split is one of those goals. Some people just "have it", usually because they were training for it as kids and never really "lost" it. For others, it's a milestone that is really not that practical (well, there is a potential for impressive pictures :P) but just seem to be something that many of us want.

I won't dive a lot into why we want splits. Some people go for handstands, others want cartwheels, a 100 pushups or three minute planks. I am definitely in the "splits" section. Front splits, that is.

Intro - my splits history
Getting back into my front splits was my "lockdown" challenge during coronavirus pandemics. I had time, I didn't move as much as usual, so this seemed like a good thing to keep me moving.
I was never super flexible. As a kid, I don't really remember if I could do a split or not. Anywa…

Kako izbrati plesno šolo

Septembra gremo v šolo. Plesno šolo, seveda. Kako izbrati pravo zase? V nadaljevanju najdeš nekaj nasvetov. 

1. Preveri lokacijo in urnik

Tvoja plesna ljubezen verjetno ne bo dolgo trajala, če bo tečaj potekal ob zate neprimernih urah ali ti lokacija nikakor ne bo ustrezala. Pri tem mora seveda vsak upoštevati svoje izhodišče - problem bi denimo nastal, če bi se na tečaje vozil z avtom, plesna šola pa nima parkirnih mest. Ali če nameravaš uporabljati javni prevoz, pa pri določeni plesni šoli ni avtobusnih linij.

Pomemben je seveda tudi urnik. Če tečaj poteka zelo zgodaj, tebi pa se služba rada zavleče, ali pa poteka zelo pozno, ti pa običajno ob osmih zvečer že dremaš na kavču, boš verjetno prej ali slej obupal.

2. Spoznaj učitelja

Plesni učitelj je oseba, ki bo pomembno vplivala na tvoje plesno znanje in ljubezen do plesa na srednji rok. Na začetku je vse novo in vznemirljivo in morda ne boš niti opazil kakih podrobnosti, povezanih z načinom poučevanja ali interakcije. Kasneje pa boš morda ugotavljal, da ne dobivaš pravega znanja ali da ti gre učitelj enostavno "na živce".


Da bi se temu izognil, kar se da preveri učitelja vnaprej. Preglej uradne predstavitve na spletnih straneh šole, preveri njegovo oz. njeno strokovno plesno izobrazbo in reference, na spletnih družbenih omrežjih skušaj dobiti občutek, kakšna je ta oseba in kaj mu oz. ji je v zvezi s plesom pomembno. In seveda - če je le mogoče - pridobi mnenja drugih plesalk in plesalcev.

Najbolje je seveda tudi, da učitelja "sprobaš" v praksi. Večina plesnih šol pripravlja dneve odprtih vrat ali pa omogočajo brezplačen prvi obisk tudi čez leto. Tudi če te ponudbe plesna šola ne oglašuje, vprašaj.

Nenazadnje pa morda lahko tudi pocukaš učitelja za rokav, na hodniku plesne šole ali na žuru, in skozi klepet ugotoviš, ali ti je oseba zanimiva in ali se tvoja plesna vizija ujema z njeno.

In morda še opozorilo: najboljši plesalci niso vedno tudi najboljši učitelji.
3. Obišči prostore

Poglej, če so prostori plesne šole primerni - kakšna so tla, ozvočenje, imajo ogledala, klimo, kako so urejene garderobe in toaleta? Ni treba, da je plesna šola moderno in drago opremljena, pomembnejše je vzdušje in skrbnost, ki jo svojemu poslu namenjajo menedžerji in učitelji.

4. Preveri ceno in pogoje

Moram sploh kaj dodati? Seveda mora biti cena takšna, da bo tvojemu žepu dosegljiva vsaj srednjeročno. Absolutno preveri tudi razne "bonbončke", kot so brezplačni vstopi na zabave, popusti pri različnih ponudnikih drugih storitev in podobno.
5. Izhajaj iz sebe

Vsak ima svoje preference. Nekateri bi se raje učili v manjših skupinah, da jih lahko učitelj bolj vidi in popravlja, drugi si želijo predvsem spoznavanja novih ljudi in jim je zato želja kar se da veliko "sošolcev". Nekateri bi se radi bolj zabavali, drugi bolj resno učili. Nekateri bi radi po tečaju še posedeli v prostorih plesne šole ob pijači, drugim je za to malo mar.


Premisli torej o svojem idealnem plesnem tečaju. Nato pa preveri, katera šola ti ga ponuja.

In mimogrede, ponudbe je veliko. Zato se ne zadovolji prehitro. :)

Sem kaj pozabila? Spomni me v komentarju. ;)

Komentarji

Priljubljene objave